Близнашки добави и КТБ към причините за падането на Орешарски

Правителството на Пламен Орешарски падна заради вътрешния разлом в недрата на олигархията и драмата с КТБ. Това коментира във Варна служебният министър-председател Георги Близнашки, цитиран от Радио „Фокус” – Варна. Близнашки изтъкна още, че провалът на този кабинет е заради проблемите на олигарсите, но ако не беше натиска на гражданското общество тези противоречия са щели да намерят по-цивилизована развръзка. Премиерът призова за търпения към КТБ и подчерта, че избягва да се намесва, защото там основен регулатор и фактор е Българската народна банка.

„Този проблем засяга много български граждани, губещи са и големи фирми, които осигуряват над 80 000 работни места, ако нещата отидат към най-лошия вариант – несъстоятелност”, каза проф. Близнашки. По думите му, нещата са сложни и навързани, има схеми, които сега се разплитат, изяснява се ситуацията, но това е работа на прокуратурата.

Следим ситуацията и когато имаме крайният резултат от заключенията на компетентните органи очевидно ще трябва да се търси политическо решение, но ние имаме един много дълъг път до там, каза премиерът. Близнашки припомни вече казаното по Нова ТВ, че е приел представител на мощен фонд, базиран във Виена, който е изявил желание да спаси КТБ, но сега се чака нещата да се официализират и тогава ще се съобщи името на фонда

Положението с бюджета е изключително тежко, каза още премиерът Близнашки, който е във Варна по покана на кмета Иван Портних. Според министър-председателят причината за проблемите с бюджета се крият в силно надценените приходи още при тяхното планиране. Според Близнашки приходите са надценени с близо 2 млрд. лв., а има и допълнителни усложнения, дошли от намаляването на средствата на централните ведомства с по 5 %, за да се осигурят 225 млн. лв. за Здравната каса.

Това обаче натовари администрацията и навсякъде има недостиг на пари, включително и невъзможност да се осигурят средства за заплати до края на годината ако не нарастват приходите, каза премиерът. Освен това Близнашки определи приходните агенции, вкл. митниците, като един разграден двор, поради което и взел решението да върне Ваньо Танов начело на митниците.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.