Бизнесът поднови исканията за по-евтин ток, плаши с протести

Проблемът с електроенергията става все по-тежък за българската индустрия и икономика. Настояваме от 1 ноември цените на електроенергията да бъдат на нивата от 1 август. Искаме оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Ако няма промяна работодателите готвят протест в столицата на 30 септември от 11.00 часа.

Това съобщи на нарочна пресконференция шефът на БСК Божидар Данев. Пред медиите работодателските организации представиха бъдещите си действия за разрешаване на проблемите в енергетиката, което е всъщност тяхната трактовка на известния и отново подновен ултиматум да не се изравнява добавката “Задължение към обществото” за индустриалните и битовите потребители, тъй като тази вече предприета от КЕВР стъпка оскъпява тока за промишленоста.

Нашите единодушни съгласувани действия са, че изпратихме писмо на 1 септември на министър-председателя, но до сега няма отговор“, каза още Божидар Данев и повтори, че ако няма промяна работодателите ще протестират. По думите на шефа на БСК, когато министърът на енергетиката Теменужка Петкова е посочила пера по пера огромните източници на финансови ресурси, които могат да покрият евентуално загубите на НЕК, всички са се съгласили с тези възможности, а по тях продължава да не се работи. В тази връзка Данев изтъкна, че работодателите настояват и за обещаната от премиера Борисов пътна карта за реформи в енергетиката, както и за ревизия на последната поправка в Закона за възобновяемите енергийни източници, която разширява отново изкупуването с преференциални цени на енергия.

Божидар Данев съобщи още две искания на бизнеса: да се огласи цялата информация за действителните собственици на ВЕИ-мощности, както и да се направи независим международен одит в енергетиката.

Както е известно, заради несъгласието на бизнеса да плаща добавката “Задължения към обществото” в същия размер като битовите потребители последната промяна на цените на тока, искана от КЕВР, бе отложена с един месец и вместо от 1 юли стана факт от 1 август. През това време депутатите гласуваха и редица промени в Закона за енергетиката, а временната анкетна парламентарна комисия огласи доклад, съдържащ много интересни данни за злоупотреби в енергетиката и източване на НЕК.

През юли работодатели и синдикати организираха и общ протест срещу поскъпването на тока за индустрията, а председателят на КРИЛ Кирил Домусчиев заяви, че тези цени заплашват с фалити цели отрасли на икономиката.

Разчетите на КЕВР обаче не потвърждават тези апокалиптични прогнози, поради което председателят на независимата комисия-регулатор Иван Иванов бе остро критикуван, иска се и оставката му.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.