Бизнесът настоява за още промени в Кодекса на труда

Кодексът на труда е остарял и не отговаря на сегашното положение на пазара. Това каза за Радио „Фокус” Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той допълни, че трябва да отпаднат конкретни разпоредби, които са в тежест на бизнеса и даде пример с изискваните графици за ползването на годишните отпуски.

„Според статистиката над 340 000 микрофирми са със средна численост на персонала 1,8 души. При тях създаването на документи за правилник на вътрешния ред или график на отпуските за фирми с по 2-ма заети (най-често съпруг и съпруга) е една ненужна административна тежест и затова ние енергично подкрепяме тези задължения да отпаднат“, заяви още Васил Велев. В коментар за еднодневните трудови договори Велев заяви, че е необходимо по-ясно регламентиране на дейностите, за които ще важат и разширяване на обхвата. От Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че и времето за което се сключват тези договори. трябва да е максимум 90 дни.

С внесените в парламента изменения в Кодекса на труда работодателите и бизнеса като цяло ще бъдат облекчени, каза още Васил Велев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.