“Бизнес Юръп” критикува България за отношението към ЕРП-тата

Депутатът Таско Ерменков прогнозира шоково поскъпване на тока с 15-30% от 1 януари

Най-голямата европейска бизнес организация “Бизнес Юръп” критикува България за отношението към електроразпределителните дружества, срещу които е в ход процедура за отнемане на лицензите им, предаде БНР.
„Ние смятаме, че всички спорове с тези компании трябва да бъдат предмет на разглеждане на търговските съдилища, а не да се решават по такива административни начини. Смятаме, че това, освен всички други негативни последици, би могло да откаже и много потенциални чужди инвеститори от това да дойдат във вашата страна”, заяви вицепрезидентът на организацията Жером Шувен в изказването си пред членовете на провеждащото се днес 14-о Общо събрание на БСК.
В отговор министър Стойнев заяви, че държавата държи на коректността и диалога с инвеститорите, но те от своя страна също трябва да проявяват уважение към институциите.
„Желанието ни е тези компании и както всички чуждестранни инвеститори да уважават българските институции и тук да имат същото поведение, което те имат в собствените си държави”, изтъкна министърът на енергетиката.
Драгомир Стойнев заяви, че се радва, че и Европа говори за реиндустрилизация и препоръча на “Бизнес Юръп” да помислят до колко бизнес целите, които си поставяме отговарят на ограниченията на мерките по климатичните промени, които вредят на местната индустрия. “Но нали Европа трябва да дава пример”, каза той и запита дали най-големите замърсители Китай и САЩ следват тази политика.

“Без ясна обща политика в тази сфера ние като категорично се противопоставяме на тези ограничения, които потискат икономическият растеж.

БСК е една от най-авторитетните работодателски организации в България, каза Стойнев и подчерта добрия диалог между бизнеса и администрацията, благодарение на който успяваме да решим редица въпроси като следствие от световната криза. Не случайно една от първите стъпки, които предприехме като правителство бе за реиндустрилизацията на България – основно за достъпа до финансов ресурс, до човешки капитал, както и за развитие на иновации, посочи Стойнев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.