Бивш шеф на РЗБОП ще бъде доведен принудително в СГС

Бившият началник на звеното за борба с организираната престъпност (БОП) във Велико Търново Орлин Тодоров ще бъде доведен принудително на следващото заседание на състава на Софийски градски съд по процеса срещу бившия министър Цветан Цветанов.
Тодоров е основен свидетел по този процес, който на практика се води срещу Цветан Цветанов заради закрилата, която бившият вътрешен министър е оказвал спрямо Тодоров. Или казано с други думи Цветанов е подсъдим, защото цели шест пъти е поставял резолюция “НЕ!!!” върху разрешения на съответен съд за подслушване именно на Тодоров. Който на свой ред просто отказа да се яви и да свидетелства на предишното съдебно заседание, а днес се обади от пътя, за да каже, че има повреда в колата и пак няма да може да свидетелства. Председателят на съда даде почивка до 13,30 и настоя Тодоров на всяка цена да се яви в съдебната зала, дори му пратиха “Пътна помощ”. Няколко часа по-късно се оказа, че монтьорите от “Пътна помощ” са оправили колата на бившия антимафиот, но той предпочел да се прибере у дома си, вместо да се подчини на съдебната призовка.
Което му коства 300 лева глоба и съдебно постановление за принудително довеждане в съда.
Следващото съдебно заседание е само след два дни – в четвъртък. С неявяването си днес Орлин Тодоров провали и прогнозата на един от адвокатите на Цветан Цветанов. Менко Менков бе казал тази сутрин, че има реални възможности делото да завърши още днес.
Както е известно, Цветанов и защитата му поискаха това дело да се води по съкратената процедура и това предполага приемане на показанията, дадени в досъдебното производство и отказ от свидетели. Показанията на Тодоров обаче са от особена важност, тъй като именно действията на министър Цветанов спрямо Тодоров са причина за делото.
Очаква се на 15 май, след като Тодоров бъде разпитан, да започнат пледоариите на страните в процеса и делото да приключи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.