Бивш шеф на КТБ: Преди имаше политически чадър, а сега е неспасяема

Безобразията в КТБ започнаха през 2010 и са продължили до 2014 година. За да се случва всичко това над трезора е имало политически чадър. Това заяви в „Здравей, България” на Нова ТВ бившият директор на КТБ Любомир Весов. Според него няма друго обяснение, че банката може да расте по този начин, че може да се стига до такива безумни нива и видове кредитиране. Весов изтъкна, че за катастрофата в КТБ са отговорни и БНБ, Комисията за финансов надзор и специалните служби, а днес вече е неспасяема. Бившият шеф на банката твърди, че е имало пълна липса на контрол и безотговорност от страна както на собственика на банката, така и на тези, които са подписвали.

Весов каза още, че като директор на КТБ е бил под непрекъснат натиск от страна на мажоритарния собственик Цветан Василев. „Това започна да се случва края на 2009 началото на 2010 година”, заяви бившият шеф на трезора.

На въпрос кои са тези кухи фирмите, които са изтеглили многомилонни кредити, бившият директор отговори, че това са фирми, които са свързани със собственик Цветан Василев. „Това обяснява и тази обезценка, която е записана в доклада на трите одиторски компании, но това са загубите, които ще понесем всички”, аргументира се Весов.

„Това, което се случи в КТБ, можеше и да не се случи. През 2010 година предложих банката да бъде одържавена или по друг начин да се влее в Българската банка за развитие”, изтъкна Любомир Весов. По думите му през този период преобладаващо средствата в банката са били на държавните фирми и всичко е щяло да се случи лесно и безболезнено.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.