Бивш МВР-шеф: СДОТО изпълняваше заповеди на хвърчащи листчета

Заповеди за подслушване на конкретни лица се дават с хвърчащи листчета в МВР, а не по законовия начин. Това каза за TV7 бившият директор на полицията в Стара Загора ген. о. р. Тончо Михайлов. Самият той е виждал такива листчета, които според него са давани на службите от министъра и от главния секретар.

„Посоката на разследването е правилна, стига да има воля да се стигне до край. Определено има улики, факти, които могат да бъдат при едно добро разследване могат да бъдат превърнати в доказателства и оттам да се развие един добър процес”, коментира Тончо Михайлов повдигнатите от прокуратурата обвинения срещу Цветан Цветанов. По думите на Михайлов, бившият министър има самочувствието да говори, че няма доказателства той да е нареждал незаконни подслушвания, защото знае, че донякъде тези неща са недоказуеми, особено в случаите, когато подадеш едно листче на служител от СДОТО или на шефа на СДОТО и той да ти провери какви са разговорите на този или на онзи човек…

Според бившия шеф на полицията в Стара Загора няма как служителите на специалната дирекция за подслушване на МВР – СДОТО, да проявят самоинициатива и да подслушват, било то законно или не без да има заповед на министъра.

Друга практиката била под разрешен от съда за подслушване телефон да се добавят нови и нови телефони. Според бившия полицейски шеф, ако в разследванията като доказателсва се използват само 3% от записаните разговори, то другите 97% имат друго предназначение – за създаване на интриги и изнудване на бизнесмени или неудобни за властта хора.

„Аз не съм политически ангажиран и не бих искал да говоря в полза на нито една политическа сила. Моето мнение си е чисто професионално, ако мога да кажа нескромно, и експертно”, изтъкна Тончо Михайлов. Генералът от резерва изтъкна, че би искал всичко онова, което е забъркано по тези дела да излезе на бял свят, да се види технологията, защото това по същество е престъпление, престъпление извършено на времето и срещу него. Михайлов припомни, че в правото има една формула – черпиш права от неправомерното си поведение – инспирираш един свидетел, караш го да каже еди какво си, образуваш дело, вкарваш го в съда, влачи се три години, нищо не излиза от тази работа, обаче човекът през това време е наказан.

В началото на април бившият шеф на полицията в Стара Загора даде няколко интервюта, в които подчертаваше, че внесеният от Станишев до Цацаров сигнал е абсолютно достоверен и трябва да бъде проверен, тъй като практиката да се подслушва незаконно съществува и може да бъде разкрита и доказана.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.