Бивш министър: Москов има убийствен подход към здравната карта

Д-р Нигяр Джафер: Здравната реформа става все по-ефимерна

Реформата в здравеопазването върви бавно, за сметка на политическото говорене. И причина за това е малоценността на предложенията. Те са или неработещи, или необмислени, или предложени по неприемлив начин. Това коментира д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, създател и първи директор на НЗОК, лидер на коалиция “Десните”, цитиран от БГНЕС. Според д-р Семерджиев почти няма предложение, което здравният министър да е дал и то да е прието, което и обяснява защо министър Москов е сред най-бламираните министри в кабинета. По “Примерите са не един и два, като започнем от идеята за възстановяване на здравноосигурителни права при заплащане на дължимите вноските за 15 години назад и стигнем до приватизацията на лечебните заведения, както и идеята те да не бъдат със статут на търговски дружества”, посочва д-р Семерджиев. Той не крие, че е един от най-големите критици на предложената от д-р Петър Москов здравна реформа, защото те се свеждат до рецентрализация, одържавяване и командно-административен механизъм на поведение спрямо лечебните заведения, което си е неокомунизъм.

“Не по-малко убийствен е и подходът при изработването на Националната здравна карта. Предлага се административно-команден подход, който реже лечебни заведения от пазара или поредният пример за неокомунизъм”, подчертава бившият здравен министър. Д-р Семерджиев е категоричен, че не може държавата да казва коя инвестиция ще живее и коя няма да живее, коя болница ще бъде факт и коя ще бъде изритана от пазара! Освен това, според него, е “полукриминален” начинът, по който бе обявено намерението на Москов болниците да излязат от забранителния списък за приватизация. “Липсваше обществено обсъждане. Идеята не беше сведена дори до знанието на министрите от кабинета. Москов предложи приватизационните текстове преди разглеждането им на заседанието на Министерския съвет, в срок, който никой не би приел”, припомня д-р Семерджиев. – “Тогава премиерът Бойко Борисов разпореди приватизацията да бъде одобрена, но по-късно Народното събрание я отхвърли, защото депутатите видяха поредното необмислено предложение. Така една добра идея бе опорочена от недомислици”, заключава д-р Илко Семерджиев.
Очевидно е, според него, че и така дългоочакваното електронно здравеопазване, което през 2015 г. трябваше да бъде факт, тази година няма да се случи.

“най-негативното последствие от предлаганите от министър Москов реформи е както влошаването на здравната система, така и демонстрираното отношение към пациента, категоричен е д-р Илко Семерджиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.