Бивш депутат: Не за първи път се надписват сметки за ток

Надписване на сметките за електроенергия не се случва за първи път у нас, припомни бившият депутат, а сега преподавател в Техническия университет в София Минчо Христов.

„Преди 5 години имаше абсолютно идентичен случай с Е.Он, което се ръководеше от бившия министър Трайков. Тогава масово в Пловдивско, Брезовско, Старозагорско, на хората бяха надписани сметките, каза Христов пред БНР. – По мое предложение се създаде подкомисия към комисията по енергетика и бяха изнесени страшни неща. Дружествата буквално бяха надписали милиони. Е.Он беше глобено с 20 000 лв., а беше откраднало милиони”, спомня си Христов. Той остро критикува и сделките за раздържавяване на ЕРД.

За 780 млн. евро бяха приватизирани енергодружествата в цяла България, като само кабелите, ако бяха продадени на скраб, щяха да бъдат продадени за двойно по-голяма сума, твърди Христов. Той посочи, че само софийското „енерго”, две години по-рано, е било оценено от независими експерти за между 2 и 3 милиарда евро. Христов признава, че много пъти е настоявал и в Комисията по корупция, и в Енергийната комисия въпроса да бъдат разсекретени тези договори за приватизация и да се види клаузите, които са залегнали, но не успял.

Христов каза, че се е добрал до други изследвания, които премиерът Борисов цитира в началото на своя мандат, че тези дружества са били безобразно източвани с консултантски договори от порядъка на 5 – 6 000 лева на ден. Наскоро научил от независим депутат, че той знае за консултантски договори от 2 500 евро на час.

Според бившия народен представител е лесно да се избегне неяснотата със сметките, който е съзнателна, тъй като фактурите са правени така, че хората да не могат да разберат какво плащат, да не могат да разберат какво плащат.

Решението е следното –  парламентът моментално да се събере, да приеме в Закона, че цената на електричеството е еднокомпонентна, хората да могат да си погледнат електромера, да изчислят колко киловата са изразходили, да го умножат по цената и да си направят ясно сметката, предлага Минчо Христов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.