БХК се оплаква от политическо преследване и тормоз

Български хелзинкски комитет (БХК) категорично осъжда провелото се в петък, 12 септември, протестно шествие под наслов „Да забраним БХК“, организирано от политическа партия „Български национален съюз – Нова демокрация“ (БНС-НД) и Фейсбук групата „Движение за закрила на Отечеството“; както и бездействието на българските власти по отношение на редица груби закононарушения, съпътстващи събитието. Това се посочва в разпространената днес позиция на БХК, подписана от председателя на организацията Красимир Кънев. Той съобщава, че шествието е завърши пред централния офис на БХК, където “събралите се демонстранти отправиха редица заплахи и обиди по адрес на организацията и конкретни присъстващи нейни служители, които по това време се намираха в офиса на организацията. Сред отправените заплахи и обиди бяха: „Вие сте мъртви“, „Ако не са разбрали, ще дойдем да им го покажем по-гневни и с повече сила“, „Сложете си решетки … и жилетки си купете“, „Очаквайте линч“, „Мръсна курва насрана“, „Диарбекир те чака… а по-лошо е тъмните улици на София ‘дет няма камери“, „Негодници”, „Маймуна”, „Ще те обесим с краката нагоре”, и др., припомня Красимир Кънев. Той изтъква, че са били скандирани и многобройни лозунги, които по съществото си представляват публично подбуждане към омраза и дискриминация на расова и етническа основа – всичко това в присъствието както на видимо малолетни деца, така и на униформени полицаи, които не реагирали. Освен това кметът на София Йорданка Фандъкова изобщо не реагирала на искането на БХК шествието да бъде забранено заради целите му и организаторите му, известни със своята расистка и ксенофобска дейност и с отричането на принципите на политическата демокрация и правата на човека.

Кънев обръща внимание, че по време на шествието демонстрантите са носели знамена с национал-социалистическа символика, използвана от партия БНС-НД – кръстосани чук и меч, който е модифицирана версия на символа на „Черен фронт“ – политическа група, съществувала в Германия в началото на 30-те години на ХХ век и учредена от изгонения от нацистката партия Ото Щрасер.

Този случай е пореден отявлен акт на политическо преследване и тормоз спрямо БХК заради дейността му в защита на правата на човека в България, твърди Красимир Кънев, председател на БХК.

БХК следи с тревога констатира тенденцията на зачестяване и популяризиране антиправозащитното и анти-НПО говорене у нас през последните години, което започва активно да се употребява и от политически партии, се казва още в позицията на БХК.

“Същевременно бездействието на българските власти – правоприлагащите органи и общинските власти – намираме за тревожно и симптоматично. БХК ще предприеме правни действия пред компетентните органи както срещу организаторите и участниците в демонстрацията, така и срещу органи на държавната и местната власт, ако се установи противоправно бездействие от тяхна страна”, завършва документът, подписан от Красимир Кънев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.