Бг-експерт: Катастрофата може да е човешка грешка във ВВС на Украйна

Не е възможно да се установи толкова бързо дали Бойнг-ът на Малайзийските авиолинии е свален именно от ракета, изстреляна от установка „Бук“ и всичко което се тиражира по този въпрос е твърде прибързано и необосновано, коментира по БНР преподавателят във Военната академия „Г.С. Раковски“ о.р. полковник Гергин Гергинов. По думите му, вярно е, че южно от гр. Донецк са разположени 2 зенитно-ракетни батареи, въоръжени с „Бук – М1“ и обсегът на ракетата е достатъчен, за да свали самолета, но въпросът е, че няма доказателства, че това е направено с тази ракета, още повече, че е направено със силите на сепаратистите.

Полк. Гергинов припомни, че когато сепаратистите са овладели района от Донецк, те са съобщили, че са овладели и една такава установка, но властите в Киев заявили, че именно овладяната установка е небоеспособна, защото войниците са я обезвредили, преди да напуснат поделението.

Според експерта по ПВО зенитната ракета на Бук М1 изстрелва поразяващи елементи, които буквално правят на решето фюзелажа на целта, а не оставят една единствена пробойна.

“Ако тази пробойна, която беше показана, е реалност, самолетът не е свален с ракета, а може би с нещо друго, примерно самолет – изтребител или щурмови”, коментира полк. Гергинов. той е уверен, че разследващите от ОССЕ, които са мястото, са специалисти и могат да докажат това.
Преподавателят във Военна академия допуска човешка грешка от страна на въоръжените сили на Украйна като най-вероятен вариант.

Разшифроването на информацията от черните кутии ще даде точна информация за станалото, уверен е Гергинов.

Още вчера стана ясно, че черните кутии на малайзийския пътнически самолет, който катастрофира в Донбас, се намират в Украйна. Това съобщи украинският министър на външните работи Павло Климкин, цитиран от ИТАР-ТАСС. “Кутиите са намерени, и се надявам, че ще бъдат предадени на правителствената комисия”, каза Климкин в интервю за украинската “Обществена телевизия”. От думите му се подразбира, че записващите устройства, известни с името “черни кутии” вероятно са в ръцете на сепаратистите – нещо, което те отричат.

Климкин информира, че в състава на комисията, която ще разследва обстоятелствата около катастрофата, са влезли представители на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), Холандия и Малайзия, а също така и експерти от САЩ – страната производител на самолета.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.