Бежанци плащат по 500 лева, за да ги регистрират на адрес

До 500 лева плащат бежанци, за да бъдат регистрирани на адрес, показа проучване на “Труд“. Процедурата е необходима, за да получат чужденците лични документи и да продължат към държавите на запад, каквато е целта на повечето от тях.

В Държавната агенция за бежанците (ДАБ) има информация за адреси, на които са регистрирани над 20 души. В такива случаи от агенцията искат проверка от МВР, за да са сигурни, че не става въпрос за злоупотреба.

Свидетелства на сирийци, че са плащали суми на собственици, за да ползват адреса им, има и в неправителствените организации. Оттам обясняват, че има няколко причини за търговията с адреси. Едната е, че дори чужденците да успеят да наемат жилище, хазяите им не желаят да се занимават с регистрацията, и хората са принудени да търсят начин да узаконят престоя си на друг адрес – срещу заплащане.

От ДАБ уверяват, че скоро търговията с адреси ще бъде ликвидирана. Чужденците ще могат да ползват адреса на лагера, в който са приети, дори и след като получат статут и би трябвало да излязат на квартира. Към момента около половината бежанци от настанените 3400 в лагери у нас са със статут.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.