Бежанец от Палестина събра 70 хил. долара от дарения

Само за 3 часа бежанец успя да събере повече от 17 хил. долара в Бейрут. Снимките на емигранта, който се опитва да оцелее, като продава химикалки в ливанската столица, докато държи малката си дъщеря на ръце, трогнаха хиляди потребители на социалните мрежи.

Активистът Гисур Соманарсон от Норвегия, автор на снимките, споделил кадрите в Twitter. Последвала вълна от въпроси кой е бащата и как може да му се изпрати помощ и норвежкият фотограф започнал да издирва палестинеца. Така в социалната мрежа се родила кампанията #BuyPens (купете си химикалки). Гисур дори направил страница за събиране на дарения, за да може семейството на бежанеца да започне нов живот. Само след половин час активистът от получил съобщение от човек, който казал, че редовно забелязва край дома си мъжа, продаващ химикалките.

хим

Ден по-късно вече било известно кой е бежанецът. Името му е Абдул, от Палестина, а дъщеричката му, за която той сам се грижи, се казва Реем на 4 години и половина. Освен нея, бащата отглежда сам и 9-годишния си син Абдула. Пътят на тримата е започнал от бежанския лагер „Ярмук” в Дамаск.

ogp693dtm3qurkmaxq21

Въпреки, че Гисур си поставил цел 5 хил. долара, само за половин час даренията я надхвърлили над 3 пъти. А за малко повече от ден събраните средства вече бяха повече от 70 хил. долара.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.