Без враждебна реч по време на кампанията, разбраха се партиите в парламента

В парламента политическите сили подписаха Споразумение за предотвратяване на враждебна и дискриминационна реч в публичното пространство в хода на предизборната кампания То е инициирано от 12 институции, медийни организации и сдружения, които са категорични, че споразумението не цели деполитизиране на предизборните дебати: политическите аргументи трябва да останат водещи, но с демонстриране на уважение към различията и към опонента.

“Не целим „обезцветяване” на кампанията: нейната атрактивност трябва да бъде осигурена с толерантни политически послания. Време е заедно да се противопоставим на речта на омразата, защото тя ерозира солидарността между различните групи в българското общество. Нека освободим съдържанието на идеите, които предлагаме на хората, от разрушителната сила на омразата и враждата!”, пишат инициаторите.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е убеден, че подписвайки политиците всичко това, журналистите и медиите също ще се придържат към това, което подписват депутатите днес. “ПП ГЕРБ ще бъде изключително толерантна. Ако имаме партньорство от страна на другите политически опоненти, ще покажем едно друго лице партиите в България”, посочи Цветанов.

Атанас Мерджанов от ПГ на БСП лява България подчерта, че за БСП това усилие е традиционно и ще се придържат стриктно към него с ясното разбиране, че българското обществото трябва да има избор за политика. Мерджанов изрази своята увереност, че подписаното споразумение няма да пречи както на партиите, така и на медиите да бъдат изобличавани порочните практики.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че под това споразумение подписът му като председател на ДПС ще стои неоспоримо естествено.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че РБ при всички случаи смята, че един толерантен и спокоен тон е нещо изключително важно за България. Според него, понякога една дума или фраза може да разпали омраза, която да доведе до тежки последствия.

Полина Карастоянова от ПГ на Патриотичния фронт посочи, че от ПФ подкрепят тази инициатива, водени от убеждението, че истината трябва да звучи нецензурирана и нережисирана.

Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов заяви, че още в началото са призовали към диалог, разбирателство. “Няма да бъде нарушаван добрият тон на позитивната кампания от наша страна”, подчерта проф. Борислав Борисов.

Инициатори на подписаното днес споразумение са:

– Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО

– Съвет за електронни медии (СЕМ)

– Съюз на българските национални електронни медии

– Съюз на издателите в България (СИБ)

– Българска асоциация на регионалните медии (БАРМ)

– Съюз на българските журналисти (СБЖ)

– Фондация “Национален съвет за журналистическа етика”

– Фондация “Медийна демокрация”

– Сдружение за човешки права “Маргиналия”

– Асоциация на европейските журналисти – България (АЕЖ)

– Център за развитие на медиите

– Мрежа за свободно слово

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.