Без визия за реформа в здравеопазването

Тази седмица ще приключат срещите на петте работни групи, в които преди два месеца от Министерството на здравеопазването поканиха експерти, за да коментират предложената от здравния министър Кирил Ананиев реформа на здравоосигурителния модел, съобщава БНР. Пред Хоризонт  д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш здравен министър, окачестви дискусията като безплодна.

“Предизвестено беше, че ще завърши с неособено добър ефект. Министърът не участваше в нито едно заседание, заместник-министърът Начева участва в едно заседание. Нямаше на кого да зададем въпросите. Нас ни питаха какво да се прави. В сряда на последната работна група по финансиране ни представиха 14 точки, по които щяло да има гласуване. Гласуването не е консенсус, това е решение на мнозинството”, каза д-р Виткова. Според нея има два взаимноизключваши се модела.

“На практика разходите за здраве са 8 млрд. Половината са от джоба на болния човек. Световната практика е разходите от джоба на пациента да бъдат 20 процента. У нас те са 50 процента”, отбеляза Виткова.

Според нея е очевидно, че системата не е готова за демонополизация:

“Ще е готова, когато има ясни разчети кое какво струва, да структурираме ясно основния пакет и да разберем кое няма да се покрива от основния пакет. Системата така не може да продължи да съществува няма никакви правила и никакъв контрол. Получавам такива пари за 2336 лева предоперативна консултация. Държавата е абдикирала напълно от този квазипазар. Сроковете също са абсурдни,” каза още д-р Мими Виткова. Тя допълни че Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване ще излезе днес със становище.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.