Без фатализъм: Южна Корея става 13-ата космическа държава

В космическия център Наро в провинции Чолла-Намдо, на 480 км южно от южнокорейската столица завършва подготовката на планирания за 30 януари пуск на ракетата "Наро-1", съобщи ИТАР-ТАСС. По думите на представител на Корейския институт за аерокосмически изследвания, процесът за поставяне на ракетата на пусковата установка вече е започнал.

Успешното изстрелване на ракетата със спътник, известна също като Корейска система за космическо изстрелване-1 (KSLV-1)/, ще позволи на Република Корея да стане 13-ата страна в света, осъществила старт от своята територия. До момента Сеул е изстрелял около десетина спътника, но използвайки чужди ракети-носители и космодруми в чужбина.

Първите два опита през 2009 и 2010 година за изстрелване в околоземна орбита на южнокорейска ракета завършиха с неуспех. През октомври миналата година стартът на  "Наро-1" беше отложен заради дефектен гумен клапан, свързващ първата степен на ракетата (използваща течно гориво) с пусковата установка. След това имаше опити на 11 и 29 ноември за изстрелване на ракетата, но пускът беше отложен буквално минути преди командата „старт” заради появили се проблеми в горивната система на втората степен (използваща твърдо гориво) и други неизправности.

Ракетата-носител "Наро-1" е конструирана по договор между Южна Корея и Росия за сътрудничество в областта на изследването и използването на космическото пространство за мирни цели. Първата степен на KSLV-1, използваща течно гориво, беше създадена в руския Държавен космически научно-производствен център „М. Хруничов”, а втората степен, използваща твърдо гориво, както и научния спътник с тегло близо 100 кг – в Република Корея.

От 2002 година насам Сеул е инвестирал в този проект 502 млрд вон (475,3 млн щ. д.), съобщава корейската информационна агенция Ренхап.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.