МВнР: Процедурите за въздушен коридор трябва да се спазват

“Отказът ни да предоставим въздушен коридор на руски самолет беше обикновено процедурно решение”. Това заяви за Нова ТВ говорителят на външното министерство Бетина Жотева в коментар на новината, че България за пореден път е отказала въздушен коридор на руски самолет за Сирия.

Жотева уточни, че нотата за искане на разрешение е дошла от Русия в последните часове на работния ден в сряда, а искането за прелитане е било за петък. На запитването автоматично е даден отказ, тъй като не е било спазено правилото заявката да бъде подадена пет дни предварително.

“Към тази нота предложението беше, че нататък ще се кара хуманитарна помощ, а на връщане – дипломатически персонал. Има закон и трябва да се съобразяваме с него”, поясни Жотева.

„Изобщо нямаше никакъв сигнал за спешност в тази нота, думата евакуация също не си спомням съм я виждала. Това беше едно обикновено процедурно решение”, изтъкна Жотева, като допълни, че Румъния и Полша също са отказали това трасе.

„Когато ние взехме нашето решение, румънската страна вече беше отказала, така щеше да бъде трудно на този самолет да лети точно по това трасе. Първо трябва да премине през Румъния”, допълни говорителят на МВнР.

Темата коментира в студиото на bTv и министърът на външните работи Даниел Митов. На въпрос дали го е срам от това, че България е спряла руски проект, Митов заяви: “Не само, че не ме е срам. Когато един проект не е в полза на страната, не е направен по правилата няма нищо драматично да бъде спрян”.

По думите на министъра акцентирането на подобни случки вече отегчава хората. “Любезно обяснихме на руските колеги да спазват сроковете, според нашето законодателство. Всеки ден издаваме разрешителни или отказваме, разрешения, руснаците имат алтернативни маршрути и са си превозили, каквото са искали”.

(Източник: novanews.bg, btvnovinite.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.