Берлин ще настоява Йотингер да остане комисар по енергетиката

Гюнтер Йотингер трябва да остане комисар по енергетиката, а стабилизиращият пакт за еврото няма да бъде променян, колкото и да се стремят към това социалистите. Това са били основните теми на тайна вечеря в италиански ресторант в Берлин в неделя вечер, в която участваха канцлерът Ангела Меркел и председателите на парламентарни фракции на ХДС от всички 16 провинции, предаде БНР. Медията цитира участници в разговорите, които са уточнили, че темата на срещата е било разпределението на важните постове в бъдещата Европейска комисия.

Християндемократите били единодушни, че Йотингер трябва да запази поста си, което означава, че социалдемократите няма да имат свой комисар и това може да доведе до опъване на отношенията между коалиционните партньори. Ако християндемократите отстъпят този пост на тях обаче, това би довело до бунт сред членската им маса, коментирали източниците, пожелали анонимност.

Разговорът на политиците най-вероятно е предизвикан от реплики на социалиста Мартин Шулц, който през изминалата седмица неколкократно спомена, че ще се бори поне за място в Европейската комисия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.