Берлин съветва Киев да спре военните действия в Източна Украйна

Правителството на канцлера Меркел призова властите в Украйна да сложат край на офанзивата си в източните региони на страната.
Киев трябва да прекрати военните си действия срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна. Сраженията трябва да престанат, за да не може после някой да каже, че изборите там са били опорочени, препоръчва в интервю за “Нойе оснабрюкер цайтунг” координаторът за германско-руските отношения в правителството Гернот Ерлер, цитиран от Нова тв. Според него някои хора са толкова уплашени, че няма да гласуват.Ерлер изтъква, че за предстоящите президентски избори на 25 май в Украйна е необходима нормална обстановка, в която гражданите да могат да гласуват, а в момента в източните части на Украйна това не е възможно.
От интервюто става ясно, че Берлин възлага големи надежди на срещите на председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дидие Буркхалтер днес в Москва. Ерлер посочва, че сега е важно да се изясни дали ОССЕ може да стане пряк посредник в преговорите за намаляване на напрежението. Според него организацията има необходимия за това опит и капацитет.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.