Береков: Борисов и Кунева са защитници на руското ядрено лоби

Учудваща и нелогична е позицията на т.н. "десни формации" ГЕРБ и Реформаторския блок относно навлизането на американски капитали в българската ядрена енергетика. Това се казва в позиция на Николай Бареков, лидер на "България без цензура", изпратена до медиите.

Атаките на Кунева и Борисов срещу строежа на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус" с кредит от Ексимбанк са неочаквани. Техните аргументи са,че нямало прозрачност и че един проект с партньорство със САЩ не е по-различен от ядрен проект с партньорство с Русия.  Нима г-жа Кунева действаше прозрачно, когато в интерес на една френска банка закри 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" без време? Нима Бойко Борисов и Делян Добрев действаха прозрачно, когато закараха инкогнито в парламента анонимен индийски бизнесмен, който сензационно обяви, че иска да строи АЕЦ "Белене"? Да, ходът на това правителство с диверсификацията на ядрените проекти беше неочакван за иначе прозападно ориентираните политически сили в България. Всъщност прозападната ориентация на члена на СИК Бойко Борисови червената номенклатура Меглена Кунева е само лист хартия без стойност. Когато дойде време за дела, а не просто за думи, Кунева и Борисов се оказаха в ролята на защитници на руското ядрено лоби в България.

Обяснението може и да е по-просто. Този път няма комисионни, а когато няма комисионни, старите десни лидери нямат позиция. Г-н Борисов, г-жо Кунева, кой финансов и политически интерес ви пречи да подкрепите нарушаването на руските енергийни интереси у нас по позитивен начин с вкарването на голям българо-американки проект в родната ядрена енергетика? Интересите на България диктуват ние да бъдем равнопоставен партньор с големите енергийни сили в света – САЩ и Русия. Пътят за това е изгодни и равностойни енергийни проекти за България. Тясно партийният интерес на българските политици не им позволява да видят това.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.