Бензинът в Египет поскъпна със 78% до 22 цента за литър

Египетското правителство повиши рязко цените на горивата от полунощ в събота, съобщи bTv, като се позовава на информации на световните агенции.

С най-много, цели 78%, до 22 американски цента за литър, бе повишена цената на бензина с октаново число 80, използван предимно от старите автомобили, които все е още изобилстват по египетските улици. Дизеловото гориво, което е употребявано най-вече от обществения транспорт и камионите, поскъпна с 64% до 25 американски цента за литър. Цената на бензина с октаново число 92 нарасна с 40% до 37 американски цента за литър.

Увеличението на горивата идва след поскъпването на електроенергията в началото на месеца, а целта е да бъдат съкратени енергийните субсидии за населението и съответно да бъде намален бюджетния дефицит от 12 на 10% от БВП.

Президентът Абдел Фатах ас Сиси, избран едва преди месец, призова всички египтяни да бъдат готови на саможертва, за да помогнат на икономиката, съсипана след три години граждански вълнения.

Субсидиите за енергоносители и храни изяждат до една четвърт от бюджета на Египет. Цяла поредица държавни лидери обаче не посмя да ги ореже, тъй като половината от 85-те милиона граждани на най-многолюдната арабска държава живее на или под прага на бедността от 2 долара на ден и разчита на дотациите за пшеница и горива, за да преживява.

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.