Бенатова: Защо ГЕРБ и ДПС бягат от темата за ромската престъпност?

“Не разбирам защо ГЕРБ и ДПС бягат от тази тема. В момента нито една политическа сила няма интерес в Община Ружинци, а там се случват скандални неща – липса на държава, правосъдие, интерес към незаконната дейност на една голяма общност. Не може която и да било държава да насърчава гражданите си да бъдат престъпници. Зад паравана на просията стои една организирана престъпност”. Това коментира в студиото на Нова ТВ Миролюба Бенатова във връзка с нейното журналистическо разследване за просията като ромски бизнес – у нас, та дори и в Швеция.

В студиото темата коментира и председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност и депутат от РБ Атанас Атанасов.

“Убеден съм, че зад фасадата на просията се крият други обстоятелства. Това богатство не може да е резултат само на нея. Държавата я няма там и това не е изолиран случай, а системен проблем, който не може да бъде решен с магическа пръчка. Проблемът не е законов, а е липсата на тези, които трябва да го прилагат”, заяви ген. Атанас Атанасов. Според него са нужни комплекси усилия на много институции в тази насока – в местната, централната и съдебната власт, защото липсва еднакво прилагане на закона.

“Питайте ДПС защо са противници на съдебната реформа, на промяна в Конституцията? Защото са създали статукво за политическа експлоатация на тези малцинства и от това нещо правят пари”, допълни Атанасов.

Неговите констатации бяха подкрепени и от депутата от Патриотичен фронт Искрен Веселинов.

“У нас има две различни общества, които се движат по различни закони и едното от тях е култивирано от българската политическа класа в продължение на 25 години като общност, която не следва да зачита закона, може да прави каквото си иска, а държавата е длъжна да осигурява нейното съществуване”, коментира Искрен Веселинов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.