Белгия на път да разреши евтаназията за деца

Страната е на път да разреши асистираното самоубийство и на деца под 18-годишна възраст

В Брюксел се проведе 11-часов протест срещу евтаназията. Белгия е на път да направи безпрецедентна стъпка – да отмени възрастовите ограничения за желаещите да сложат край на живота си по този начин.

Белгия една от малкото страни, в които евтаназията е разрешена от закона. Сега с промени в законодателството за първи път може да бъде разширено правото на евтаназия за деца под 18-годишна възраст в напреднал стадий на рак или други смъртоносни заболявания, страдащи от непоносими болки.

През декември белгийският Сенат одобри поправка в закона за евтаназията, така че той да може да се прилага и спрямо малолетни, но само при определени обстоятелства.

Камарата на представителите – долната камара на белгийския парламент, днес трябва да обсъди промените и утре (13 февруари) да ги гласува. Очаква се измененията да бъдат одобрени.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от държавния глава крал Филип, който засега не е изразил публично позиция по въпроса. Въпреки протестите проучване на общественото мнение показа, че 75% от белгийците подкрепят промените.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.