Бедствията лишават от дом по един човек всяка секунда

Общо 19,3 млн. души по света са били принудени да напуснат дома си през 2014 г. заради стихийни бедствия, сочи доклад на Центъра за мониторинг на вътрешната миграция към Норвежкия съвет по бежанците. Според експертите в последните седем години средно един човек в секунда е бил принуден да се пресели в резултат на стихийни бедствия, главно екстремни метеорологични явления и земетресения.

Генералният секретар на НСБ Ян Егеланд отбеляза, че принудителното преселване на милиони хора годишно поради стихийни бедствия най-често е „следствие от създадените от човека лоши структури и от лоша политика“. 

„Наводнението само по себе си не е бедствие, катастрофални последици настъпват, когато хората не са подготвени за него или не са защитени“, отбеляза той.

Според специалистите от Центъра за мониторинг в бъдеще все повече хора ще бъдат принудени да напускат дома си заради бедствия, а ситуацията ще се усложнява допълнително заради климатичните промени, тъй като катаклизмите ще стават все по-чести и интензивни.

След анализ на 34 случая на масово преселение в последните десетилетия специалистите са установили, че днес рискът от подобна ситуация е с 60% по-голям, отколкото преди 40 години.

Освен това проблемът може да засегне както бедни, така и богати страни. 

В САЩ и досега от помощ се нуждаят 56 хил. души, пострадали при урагана Санди през 2012 г.

Все още не са осигурени жилища на 230 хил. японци, напуснали дома си след земетресението, вълните цунами и аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., подчертават авторите на доклада

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.