Бедствена ситуация по Южното Черноморие, има и жертви

Вчерашните порои са причинили много щети по Южното Черноморие и най-вече в Бургас, където е отбелязано и най-голямото количество паднал дъжд за последните 12 часа – 84 л/кв. м. В Приморско е обявено бедствено положение.

В Хасково дъждът е бил 49 л на кв. м, в Чирпан – 23 л на кв. м, Ловеч – 42 л на кв. м, Враца 23 л на кв. м, Казанлък 55 л на кв. м.

В Бургас жена се е удавила в района Отманли-Ченгене скеле, където от пороя са завлечени много лодки и рибарски постройки, има обърнати автомобили, съобщи от мястото на произшествието кметът на града Димитър Николов, цитиран от “Фокус”. Тялото на жената е намерено в пострадал от пороя автомобил. От близкия бургаски квартал “Победа” са евакуирани 15 човека. Няма ток на няколко места в Бургас, както и в селата Димчево и Твърдица. Задействан е кризисният щаб за действия при бедствия и аварии. По-късно за ситуацията в областта ще дадат брифинг министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главният секретар на МВР Лазаров. Главният секретар на МВР съобщи, че е открита и втора жертва на природното бедствие – възрастна жена.

По-рано днес кметът на Приморско Димитър Германов обяви бедствено положение в общината заради щетите от пороя. Временно е затворен за движение път III-992 Ясна Поляна – Приморско, тъй като двата моста над река Ропотамо между селата Ново Паничарево и Ясна поляна са пропаднали.

Над 80 сигнала за наводнения са получени на територията на област Хасково. Пострадали са къщи в Димитровград, Маричлери и село Лешниково. Главен път Е80 в близост до „Лидл“-Харманли е затворен поради преливане на реката.

Към 6,50 ч. в село Бисер е извършена евакуация на населението, което е било оповестено с камбанен звън и сирени.

На територията на Стара Загора са наводнени селата Еленино, Арнаутито, Богомилово, Ловец, Ракитница, Кирилово, Петрово, Михайлово, Християново и Опан. Със заповед на директора на РДПБЗН-Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

Много голямо количество дъжд е паднало и в района на Златица и Пирдоп. Подбалканският път на много места се пресича буквално от буйни потоци, идващи от планинските скатове.

Тази нощ е обявен оранжев код за опасни валежи в 8 области на страната. Най-силни валежи се очакват в областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив и Пазарджик. Очакваните количества дъждове в тези области до днес на обяд са 40 – 50 л. на кв. м, като на места са възможни и по-големи количества.

Очаква се към обяд дъждовете да отслабнат, но обстановката все още е нестабилна и са възможни промени. Особено силни ще са дъждовете в Южна и Северозападна България.

Снимка: polititkata.net

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.