БДЖ пак e на командно дишане, почват преговори с кредиторите

БДЖ дължи 600 млн. лв., които не е в състояние да погасява самостоятелно и затова предстоят поредни преговори с кредиторите за разсрочване на задълженията. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Тя уточни, че в бюджета е предвидена малка сума за погасяване на част от главницата и лихвите – по 3 млн. лв. месечно до края 2014 г., които били крайно недостатъчни. Затова ще се търси разрешението на Брюксел за държавна помощ от 172 млн. лв. за БДЖ, с която да се погасят стари задължения. Само че, дори ако ЕК разреши тази помощ, парите не са предвидени в бюджета за тази година.
Буксува с пълна сила и вкарването на БДЖ в 21 век, поне що се отнася до така наречения подвижен състав – т.е. локомотиви и вагони – защото няма пари. По думите на министър Ангелкова има недостигът дори на средства за ремонти и текущо поддържане, при това цели 195 млн. лева.

Другата държавна компания в сектора – “Железопътна инфраструктура” – на свой ред няма едни 109 млн. лева за съфинансиране на железопътните проекти. Ангелкова твърди, че тези пари изобщо не са били предвидени в бюджета.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.