БДЖ и кредиторите работят за постигане на споразумение

Продължава активният диалог с кредиторите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Днес се състоя работна среща, на която присъстваха вицепремиерът Екатерина Захариева и министърът на транспорта Николина Ангелкова, представители на Българска банка за развитие и на „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

Кредиторите бяха представени от KFW, както и от представители на облигационерите.

На срещата, финансовите кредитори на БДЖ изразиха ясно становище, че писмото за подкрепа от ЕК, изпратено до министър Ангелкова тази седмица, в което се казва, че държавната помощ за преструктуриране на БДЖ е допустима, е изключително важна стъпка напред в преговорния процес.

От своя страна министър Ангелкова подчерта, че за стабилизирането и финансовото оздравяване на БДЖ от съществено значение, е постигането на споразумение с кредиторите на компанията.

И двете страни се обединиха зад това становище и ще работят активно в посока финализиране на взаимно приемливо споразумение, което да урежда отношенията на държавните железници с кредиторите и облигационерите.

За целта през следващата седмица, експертите на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и държавния железопътен превозвач ще представят на кредиторите нов вариант на предварително споразумение между двете страни, с конкретен план за действие, срокове и мерки. То ще послужи за основа при следващите преговори, които се очаква да се проведат в началото на месец октомври.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.