БДЦ сменя позицията си, нарича това „вот на доверие“

Дебатите по дълга са показателни за това, как всеки опит за смислен диалог в България се превръща в заложник на най-елементарни междупартийни страсти и пазарлъци, се посочва в позиция на ПГ на БДЦ. – Правителството, което не е наше правителство – ние гласувахме за премиер на ГЕРБ, но против състава и структурата – днес отново е поставено в ситуацията да бъде рекетирано от свои и чужди за подкрепа на старта на една процедура, която все още не е нито ангажимент за нов дълг, нито взимане на дълг. Ние бяхме решили твърдо да гласуваме против – недоволни най-вече от начина, по който правителството проведе дебатите за дълга. Но днешния ден ни убеди, че никой от колегите от БСП, ДПС, АБВ, Атака и част от патриотите не желае разговор по същество. Всички говорят за всякакви неща, искат позиции, агенции, назначения и никой не говори за финанси и за реалните плащания, които до 2017-а година трябва да направи една държава, където размерът на пенсиите е достигнал до 11.5% от БВП. Тази държава е България и тя ни е по-мила от партийното честолюбие. Ние ще подкрепим по принцип стартирането на процедурата по нов външен дълг, като за гласуването за всеки отделен кредит ще представим подробен анализ, както за необходимостта му, така и за реално изпълнение на дейностите, които той подкрепя.

По отношение на митологията – кой ще плаща задълженията? Да, ще ги плаща целият български народ, както е било винаги досега. Но – не можем да не направим едно очевидно уточнение: в крайна сметка, партиите, които най-много викаха срещу стартирането на процедурата влизат в парламента с подкрепата основно на български граждани, които разчитат на бюджета за своите пенсии, социални помощи и всякакви форми на подкрепа. Докато хората, които пратиха нас в парламента са основно тези, които работят и пълнят бюджета. Така че, подкрепяйки стартирането на процедурата по нов дълг, ние сме наясно, че ще го плащат основно нашите избиратели, а не избирателите на партии, които създадоха този дълг. Нито една партия от участващите в БДЦ не е била част от управлението, не участва и в управлението сега. В този смисъл не ние натрупахме дълга. Напротив – ДПС, БСП , АТАКА, АБВ – това са все партии, които имат явно отношение и вина за бюджетните дефицити през последните години. Ние сме опозиция, но отговорна опозиция. Даваме възможност на правителството да направи договор с посредниците за дълга, даже сме за взимането на повече пари при тези условия, защото са изгодни. Но за всяко отделно действие настояваме за ясна програма за инвестиции, които да водят до растеж.

Променихме позицията си защото дебатът – на практика – се превърна във „вот на доверие“, а ние все още им вярваме, че имат намерение да правят реформи.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Смешници. ТЕзи депутати от т.н. някакъв си център нямат морално основание да ни представляват в Народното събрание. Лъжци и измамници. Няма разлика между тях и телефонните измамници.

Leave a Reply

Your email address will not be published.