БДЦ си избра говорител, Бареков не говорел от тяхно име

По повод изявленията на лидера на „България без цензура“ Николай Бареков, че се разграничава от парламентарната група на Коалиция „Български демократичен център“ (БДЦ), от групата излязоха с отговор. В съобщение до медиите те обявиха, че са избрали за свой говорител Любен Дилов-син.
Ето и целия текст на изявлението:

„Днес, 21 декември 2014 година, на общо заседание на коалиционния съвет и ръководството на парламентарната група на БДЦ се взеха следните решения:

1. Съобразявайки се с факта, че през последните два месеца председателят на партия „България без цензура” господин Бареков зачести с изявления от името и вместо парламентарната група на БДЦ, ние избираме за говорител на групата от партии в коалицията господин Любен Дилов-син.

2. Припомняме, че коалицията се ръководи от Коалиционен съвет и взима колективно и равнопоставено общи решения, които за напред ще огласява през говорителя си и през ръководството на парламентарната си група, когато тези решения засягат законодателната дейност. Ние не оспорваме правото на г-н Бареков на лично мнение, просто той не говори от наше име.

3. Решихме през февруари 2015-а година да свикаме общ делегатски форум на партиите, съставляващи Коалицията БДЦ, на който да препотвърдим приоритетите си от предизборната кампания и да очертаем правилата и критериите за разширяване на Коалицията Български демократичен център за предстоящите местни избори.

4. Парламентарната група на Български Демократичен Център е единна и се ръководи в дейността си от собствения си правилник, изразявайки ясно решенията на Коалиционния съвет.

Не смятаме за нужно да повтаряме непрестанно, че сме опозиция на управляващата в момента коалиция, при положение, че заявихме това още по време на консултациите с ГЕРБ за съставяне на парламентарно мнозинство и го доказахме нееднократно при последвалите гласувания на кабинет и бюджет. Потвърждаваме отново, че сме готови да подкрепяме необходимите реформи, въпреки, че в бюджет’2015 те са несравнимо по-малки спрямо дадените предизборни обещания. Намираме реформите, които управляващите заявиха в съдебната система, МВР и пенсионната политика за някаква, макар и плаха стъпка в правилната посока. Следим внимателно дебата в тези сфери и ще преосмислим подкрепата си за отделните стъпки, ако те се разколебаят.

5. В бъдеще не смятаме да влизаме в какъвто и да е режим на обяснения с членове на коалицията Български Демократичен Център, извън органите на коалицията – Коалиционен съвет и парламентарна група. От господин Бареков очакваме да се съобразява с правилата, които сам е подписал и да продължи да бъде достоен представител в Европейския парламент, съобразно резултатите от изборите, за успеха на които всички заедно положихме големи усилия.

Желаем на всички светли Рождественски празници, доброта, прояснение на ума и вразумление. Пожелаваме на всички и най-вече на себе си, през следващата година да мислим и произнасяме по-често „ние”, вместо „аз”.

Съобщението е от името на партиите, съставляващи коалицията и ръководството на парламентарната група на „Български демократичен център”.

По-късно на сайта barecov.com се появи съобщение, в което се казва: “По повод разпространен пасквил от самозван имейл адрес, в което се твърди, че Любен Дилов-син става говорител на групата на БДЦ, а реформите в МВР и пенсионната политика “плаха стъпка в правилната посока”, председателят на ПП “България без цензура” и евродепутат заяви, че ББЦ не стои зад тази информация”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.