БДЦ още не са решили дали ще подкрепят кабинет на ГЕРБ и РБ

Към момента не можем да кажем как ще гласуваме за кабинет, тъй като не е ясно какви ще бъдат приоритетите на това правителство между ГЕРБ и Реформаторите и дали то ще бъде съставено или ще се тръгне към нови избори. Това коментира пред репортери председателят на парламентарната група на “Българския демократичен център” (БДЦ) Светлин Танчев след днешните консултации при президента Росен Плевнелиев. Танчев обобобщи, че по време на консултациите са били обсъдени приоритетите на държавата и възможността за бързо съставяне на стабилно правителство. Председателят на ПГ на БДЦ бе категоричен, че най-важен е бюджетът, който сравнително бързо трябва да бъде приет, за да не се остави държавата на ръба на банкрута.

Ако до 19 ноември няма актуализиран бюджет за 2014 г., а до 20 декември няма бюджет за 2015 г., България фалира на 16 януари. Това е най-важното, което трябва да се дискутира в момента, обяви Любен Дилов-син след срещата с Плевнелиев.

Всичко останало – какъв кабинет, какво мнозинство ще се сформира, няма да има смисъл. Дневният ред се предопределя от тези три дати. Не искаме да участваме в управляваща коалиция, но сме готови да изядем всички жаби, за да не фалира България на 16 януари, посочи Дилов.

По време на разговора БДЦ е поставила отново темите като повишаване на работните места, икономиката, реформите в здравеопазването. Формулата на бъдещото управление не е била обсъждана, каза Танчев. Причината – все още не са ясни приоритетите на следващото управление. “Ние не веднъж сме казвали, че искаме да видим работна програма, върху която да разсъждаваме. Г-н президентът няма такава, все пак, не е той институцията, която ще състави правителство, но говорихме, че трябва да се разшири диалогът и той пое ангажимента да окуражи останалите политически формации да търсят по-голям диалог”, поясни председателят на парламентарната група на БДЦ.

Той още веднъж подчерта, че Българският демократичен център още след изборите е обявил, че не е най-важният въпрос кой ще е бъдещият министър-председател. “Най-важното е каква ще е програмата, която ще се изпълнява в следващите четири години”, каза Танчев. Той поясни, че БДЦ би подкрепил правителство, при условие, че то работи за създаване на работни места и за електронизация на управлението на държавата. “Все още не мога да кажа как бихме гласували при съставянето на кабинет, защото не знаем какви ще са приоритетите му”, каза Танчев.

Парламентарната група на БДЦ е в състояние да излъчи свои експерти за бъдещото управление, посочи той и допълни, че от голямо значение за подкрепата на депутатите на БДЦ ще е създаването на електронно правителство. “Това за нас би бил решаващ знак, че следващото управление си е поставило като приоритет изкореняването на корупцията и сериозно би наклонило везните и би получило нашата подкрепа”, обясни Танчев.

Преди ден лидерът на ББЦ Николай Бареков също като Бойко Борисов заговори за вероятността от нови предсрочни парламентарни избори, като изтъкна, че ББЦ е готова за избори и не се страхува от тях.

След като нещата в България ескалират и вместо за морал, принципи и реформи, се говори за ганьовско поделяне на постове, най-логичната стъпка е да се стигне до предсрочни избори, коментира Бареков, цитиран от пресцентъра на ББЦ. По думите му, ако правителство не може да бъде направено с Патриотите и Реформаторите, то ГЕРБ трябва да потърси нови партньори, които са единни и консистентни като съдържание, а не такива групи, които във всеки един момент могат да се разпаднат на две в парламента.

Бареков прогнозира, че е много вероятно ПГ на Реформаторите и Патриотите да се разпаднат.

“Бих посъветвал да се направи още една лидерска среща, на която да се съберем всички преди да се вземе решение за разпускане на Народното събрание и отиване на нови избори. Според мен това ще е една последна възможност за съставяне на кабинет”, изтъкна лидерът на ББЦ. Бареков подчерта, че ББЦ е готова за предсрочни парламентарни избори и те могат да се проведат още на Никулден.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.