БЧК спешно търси вода и трайни храни за хората в Мизия

Почти са изчерпани количествата хляб и храна, раздавани от БЧК в Мизия, на привършване е и бутилираната вода. Това съобщи по Дарик от Мизия Ясен Сливенски, директор на направление “Мениджмънт на бедствията” в БЧК. В пункта за раздаване на помощи от рано тази сутрин са минали близо 300 души. Сливенски призова големите хранителни вериги и всеки, който има възможност, да предостави хляб и готови храни, главно консерви, трайни продукти и пакетирани хранителни стоки. Има нужда и от памперси за бебета.

Експертът от БЧК е на мнение, че на този етап няма нужда от доброволци, поне докато не се оттече водата и не започнат възстановителните работи. Според Свиленски хората в Мизия бавно се съвземат, но когато водата се оттегли, вероятно им предстои нов шок в зависимост от това в какво състояние ще намерят имотите си.

“Неизвестното, най-страшното предстои за хората, когато се оттече водата и те ще имат възможност за първи път да влязат в дворовете, там където са били техните домове и да видят какво е състоянието на покъщнината им”, каза Ясен Свиленски. Той добави, че чисто човешки разбира хората, които цял живот са градили една къща и са отказвали да я напуснат, оставяйки я на произвола на водната стихия. По думите му сред пострадалите от бедствието се наблюдава и страхът от това, че мародери ще се възползват от ситуацията и ще разграбят домовете им.

„Мога да ви уверя, че тук има абсолютна координация и това няма да се случи и не се случва”, изтъкна Ясен Свиленски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.