ББЦ, ВМРО и ЗНС внесоха в парламента законопроект за ранното пенсиониране

“България без цензура”, ВМРО и ЗНС внесоха в парламента законопроект за ранно пенсиониране, съобщи сайтът barekov.com. Проектът бе предаден в деловодството на входиран в Народното събрание от депутатите Румен Йончев, Светлин Танчев и Георги Марков. В документа се предвижда миньорите, енергетиците и металурзите, както и всички, работили в тежки условия да излизат в пенсия след навършване на 45-годишна възраст. Законопроектът ще удължи срока за ранно пенсиониране чрез изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. При сегашната ситуация, след 31.12.2014г. миньорите и останалите професии, попадащи в графата I-ва категория труд, трябва да чакат до навършване на 63 години и 8 месеца и да натрупат стаж от 37 години и 8 месеца.

Поправката има за цел да предотврати тази несправедливост. Коалиционните партньори предлагат министърът на труда и социалната политика, заедно с Националния осигурителен институт да бъдат задължени да направят анализ и оценка за броя на лицата и размера на очакваните им пенсии. За несправедливостта към миньорите и другите тежки професии алармираха десетки граждани при срещите си с Николай Бареков и коалиционните му партньори в страната.

Инициатор на законопроекта е зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. “Решихме да внесем този законопроект, за да се премахне една социална несправедливост. Става въпрос за това, че една голяма група от хора, които са работили тежък физически труд, бяха ощетени с промените по Костово време да получат възможността да се пенсионират при условията, при които са започнали работа”, коментира Джамбазки. Сегашната ситуация той определи като гротескна, защото е трудно човек да си представи 65-годишен миньор. Това според него е “титанично нарушение на правата на тази група от хора” и те имат право да съдят държавата в Страсбург.

Нека да видим сега кой ще подкрепи тези промени и кой е социален, коментира Джамбазки. “На думи всички са такива, но нека да видим кои от четирите партии на статуквото ще застанат зад хората – едните се обявяват за социалисти, но дали наистина са такива, другите са откровени популисти, а третите лъжат и мамят за хората в Лъки, Мадан и Рудозем, където са едни от най-засегнатите от тези промени хора”, каза воеводата. По негово разчети и според тези на НСИ в добивната дейност са заети 26 хил. души, а поправката би се отразила веднага на 16 хил. от тях. Според финансовата прогноза на ВМРО за това ще са нужни годишно 7 млн. лв.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.