ББЦ обещава по-евтин ток, ако влезе в управлението

Либерализацията на енергийния пазар ще доведе до увеличение на цената на тока с 50%. Когато влезем в управлението на страната, ще направим пълна ревизия на НЕК, БЕХ, ДКЕВР и Енергийния борд и ще подменим ръководствата им. Веднага ще отменим увеличението на цената на тока и ще извадим от потребителските сметки сумите за зелени източници на енергия. Задължително ще предоговорим изкупните цени на ТЕЦ-овете Марица 1 и 3. Това съобщи лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков във връзка с шоковото поскъпване на електроенергията за битови нужди. Бареков вече изпрати сигнал до ДКЕВР против плануваното поскъпване на електроенергията. В качеството си на член на комисията по енергетика в Европейския парламент и зам.-председател на Европейските консерватори и реформисти евродепутатът ще поиска изслушване в комисията, за да уведоми членовете й за методите на формиране на цената на тока – каква част от сметките отиват за свръхскъпата зелена енергия и каква е печалбата на ЕРП-тата. Бареков ще засегне и въпроса защо държавата не подкрепя и не стимулира най-евтиното българско електричество, което се произвежда от ТЕЦ-овете и АЕЦ.

„Явно НЕК няма интерес да осъзнае факта, че 80% от приходите на една подземна мина са разходи за работни заплати, а още около 10 – 15% отиват за безопасност на труд, кислород под земята и други базови разходи за работа при нормални условия. Мините са принудени да избират дали да платят кислорода на миньорите или заплатите им, защото това, което НЕК им плаща, е подаяние от 50% от заработеното. Исканията на миньорите са основателни и трябва всички политици да ги чуят. Защо Делян Добрев и Драгомир Стойнев нямаха куража да отидат при тях и да ги изслушат? Държавата действа с престъпна безотговорност към работниците от най-чувствителната категория труд и един от най-ключовите отрасли – енергетиката“, посочи лидерът на ББЦ.

„България без цензура“ е единствената партия, която иска да запази работните места на трудещите се и да създаде условия за възникване на нови. Сега назрява огромно напрежение точно преди отоплителния сезон и това няма нищо общо с предизборната кампания, защото ситуацията няма да се успокои на 5-ти октомври, ако не решим проблемите и не сложим някакъв ред в сектора“, призова Бареков.

В сигнала си до ДКЕВР, до служебния премиер Близнашки и до служебния министър на енергетиката Щонов лидерът на ББЦ призовава за прозрачност при формирането на цената на тока и ясна аргументацията за действията на Държавната комисия, които да са съобразени с европейските законови норми. Паралелно с това юристите на ББЦ ще подготвят жалба до Върховния административен съд в момента, в който ДКЕВР вземе окончателното решение за поскъпване.

X

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.