ББЦ е четвъртата партия, която със сигурност влиза в ЕП, прогнозира АФИС

„България без цензура” е четвъртата сигурна партия, която ще влезе в Европейския парламент с най-малко един мандат. Това каза за Радио „Фокус” социологът Юрий Асланов, който се позова на последните проучвания на агенция „Афис”. По думите му, партията има шанс и за втори мандат, но това ще зависи от избирателната активност. Според Асланов, най-вероятно на 25 май ще има ниска избирателна активност, от която ще спечелят големите партии и при това положение само 4 партии ще влязат в ЕП.
Изследването на АФИС отрежда трети резултат на ББЦ с 5,7% от гласовете. На първо и второ място са БСП и ГЕРБ съответно с 23 и 21% от гласовете. ДПС са четвърти с 5,1%, а АБВ са пети с 4,4%.
Юрий Асланов коментира, че най-големият донор на гласове на „България без цензура” са избиратели, които са разочаровани от ГЕРБ, докато към АБВ преливат основно гласове от БСП. НФСБ са загубили през последния месец не малко избиратели, може би и заради проевропейската позиция по украинската криза, което е отблъснало част от избирателите към Атака”, подчерта социологът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.