BBC: Единството на ЕС е застрашено повече от всякога

Няколко източноевропейски държави реагираха остро срещу вчерашното решение на вътрешните министри от ЕС за квотно разпределяне на 120 хиляди имигранти, намерили убежище в Италия и Гърция. Британската BBC разглежда тези изявления като знак, че единството на Европейския съюз е застрашено повече от всякога. Според Франс прес гласуването на вътрешните министри е влошило допълнително отношенията в Eвропейския съюз, вече обтегнати заради гръцките дългове. В същото време представител на ООН предупреди, че разпределянето на 120 хиляди души няма да е достатъчно за стабилизиране на ситуацията и че в скоро време това число ще трябва да бъде значително увеличено, предвид рекордния наплив от мигранти през Средиземно море, информира БНР.

Цитират се думите на словашкият премиер Роберт Фицо, който бе най-краен в реакцията си на решението на вътрешните министри, въпреки че неговата страна трябва да приеме едва 800 имигранти.

“По-скоро бих рискувал да ни обвинят в нарушение на правилата, отколкото да уважа този диктат на мнозинството, което не можа да се наложи с разумни аргументи”, заяви Фицо.

Подобно мнение изрази и премиерът на Чехия Милош Земан. По думите му, само бъдещето ще покаже каква грешка е това решение. Освен Чехия срещу решението за задължителни квоти гласуваха министрите от Унгария, Румъния и Словакия. Латвийският министър подкрепи споразумението, но броени часове по-късно стотици негови сънародници демонстрираха в знак на несъгласия по улиците на Рига.

Днес бяха разпространени пояснения на Европейската комисия по повод одобрените снощи квоти за разселването на кандидати за убежище. В документа се посочва, че държавите от ЕС ще имат правото да откажат да приемат мигранти, подлежащи на разселване, ако преценят, че те са заплаха за националната им сигурност.
Съветът на ЕС прие, че от схемата ще се възползват единствено Италия и Гърция, а разселваните ще бъдат граждани на Сирия, Ирак и Еритрея. Великобритания засега се възползва от правото си да не участва в разпределението. Унгария, която не прие да участва в предишна квотна схема, снощи се е съгласила да приеме 1294 кандидати за статут.

Държавите, които приемат разселени мигранти, ще получават по 6000 евро на човек, като половината от тази сума ще бъде изплащана предварително. Италия и Гърция ще получат по 500 евро на разселен, за да покрият разходите по превозването му до приемащата държава. ЕК уточнява, че за целта са отделени 780 милиона евро.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.