Бързо производство срещу шестима каналджии, вкарвали имигранти

Районна прокуратура-Свиленград води бързо производство срещу шест лица от град Харманли, спомогнали на незаконно преминали границата лица да избегнат наказателно преследване с цел имотна облага, съобщиха от държавното обвинение.

По делото са отделени материали и по второ бързо производство срещу 23-годишен гражданин на Тунис за превеждане през държавната граница на група от хора без разрешение на органите на властта – престъпление по чл. 280 ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 31 юли 2015 г. към 4 часа сутринта дежурна група от служители на Гранично полицейско управление – град Свиленград забелязали в района на ГКПП Капитан Андреево три моторни превозни средства с хасковска регистрация – два микробуса и един лек автомобил. При проверка установили, че в тях пътуват 54 лица от Сирия и Ирак, сред които и непълнолетни. Водач на чужденците е 23-годишният гражданин на Тунис, който ги превел от Турция в България. Шестте лица от град Харманли чакали гражданите на Сирия и Ирак на българска територия. Във всяка от трите коли е имало по две лица с българско гражданство, като единият от тях е бил шофьор на автомобила.

Слез разговори със служители на Гранично полицейско управление – град Свиленград част от чужденците са подали молби за предоставяне на бежански статут у нас, а другите са заявили желание да заминат за Западна Европа или да се върнат обратно в Турция. Срещу някои от лицата са предявени обвинения по чл. 279 ал. 1 от Наказателния кодекс – незаконно преминаване на държавната граница на Република Турция с Република България.

До седем дни двете бързи производства ще бъдат внесени в съда.

От началото на годината досега в Районна прокуратура-Свиленград са образувани 226 досъдебни производства за незаконно преминаване на държавната граница – срещу отделно лице или групи от лица. Повечето от делата са внесени в съда като незабавни и бързи производства т.е. разследването е приключило в срок от три или седем дни от извършването на престъплението. 66 от досъдебните производства са срещу отделни лица за незаконно превеждане на хора през държавната границата без разрешение на властите – престъпление по чл. 280 от Наказателния кодекс.23 дела са образувани по чл. 294 от Наказателния кодекс – за спомагане на лица, извършили престъпление, да избегнат наказателно преследване.

За първите шест месеца на 2015 година Районна прокуратура-Свиленград е внесла в Районен съд-Свиленград общо 395 дела или 45 % от общо внесените дела в Хасковския съдебен район.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.