Барозу призова Путин да не прекъсва доставките на газ за ЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е изпратил днес писмо до президента на Русия Владимир Путин от името на 28-те държави в ЕС, в което настоятелно призовава доставките на газ за Европа да не бъдат ограничавани или прекъсвани, за да може руската страна да бъде възприемана като надежден партньор. В писмото на председателя Барозу се изтъква, че комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е в готовност за незабавна среща по тези въпроси с енергийните министри на Украйна и на Русия, доколкото възможността доставките да пострадат бе посочена в писмо на Путин до някои европейски държавни ръководители и бе обвързана с украинските задължения за доставен газ.
Председателят на ЕК изразява готовността на комисията да бъде домакин на тристранни преговори с Русия и Украйна, с чиято помощ да бъдат избегнати “крайни сценарии” и да бъде обезпечена сигурността на газовите доставки.
По рано днес с голямо мнозинство Европарламентът гласува резолюция, в която призовава “Южен поток” да не бъде изграждан, а държавите от ЕС да насочат усилията си за диверсификацията на газовите си доставки.
Междувременно в традиционната си голяма пресконференция „Пряка линия” президентът на Русия Владимир Путин заяви, че „Газпром” отговаря за доставките на природен газ за Европа, а за транзита отговорността е изцяло на Украйна през чиято територия минават тръбите.
Освен това Путин заяви, че той е за поддържане на добри отношения на Русия със Запада, но няма да позволи страната му да бъде подлагана на натиск.

Свързани публикации

2 Comments

  1. Само може да си остане с предупрежденията и ЕС да престанат да се мешат в работите на Путин и той ще спре!!! Насраха се ЕС!!

  2. И До какво ще доведе този Призив? Щом като не може доставките да се транспортират през Южен поток, и трябва да продължи СТРАДА-ние-ето през Украхна… Както би казал великият диктатор Й.Висарионович – “Има бандеровци, има проблем.Няма СеСеровци, няма проблем. Това устройва европейския север, запад и Юг. Да му мислят оти-гра-ването Полшка и АСЩ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.