Барозу отправи поредни предупреждения за “Южен поток”

Европейската комисия ще вземе мерки по отношение на проекта „Южен поток“, така че да бъдат изпълнени всички европейски норми. Това заяви председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу на заключителната пресконференция след срещата на върха на ЕС, предаде БНТ. Барозу изтъкна, че по въпроса за енергийната сигурност ЕС трябва наистина да говори в един глас. Председателят на ЕК припомни, че отделни разпоредби на междуправителствените споразумения между Русия със страни от ЕС не съответстват на европейските норми и подчерта, че ЕК ще вземе мерки, за да осигури тяхното спазване.

Барозу коментира на пресконференцията и срещата си по-рано вчера с министър-председателя Пламен Орешарски.
„Информирах премиера на България за намеренията на ЕК в това отношение, защото излагаме на опасност енергийната сигурност на България и на ЕС“, каза Жозе Барозу. По думите му, на Европейския съвет лично той не е оставил място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв“, каза още Барозу, стана видно от репортажа на БНТ.

Енергетиката и еврофондовете бяха сред основните теми на разговор по време на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с председателя на Европейската комисия Жозе Барозуу, съобщиха от пресцентъра на МС.

„Говорихме за интерконектори и необходимостта от по- голямо европейско финансиране поради факта, че това не са комерсиални проекти, а стратегически“, отбеляза премиерът Орешарски след срещата. По време на разговора са били обсъдени също така и темите за Южния газов коридор и за Южен поток в контекста на енергийната сигурност на страните от Югоизточна Европа и по- специално България.

По отношение на Южен поток министър-председателят отбеляза, че Комисията има бележки в няколко направления. Едно от тях е свързано с промяната в закона.

„Изпратих своевременно министър Стойнев на среща с комисаря Йотингер и очакваме коментарите на Комисията, така че да бъдат отразени между двете четения“, напомни премиерът. Той подчерта, че поправката засега е на първо четене. „Готови сме каквито коментари получим от Комисията, да бъдат отразени своевременно, така че да има пълно съответствие на националното законодателство на европейското“, каза премиерът Орешарски. По думите му са възможни и бележки относно начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители. „Председателят Барозу още веднъж подчерта необходимостта от съответствие на проекта на Третия енергиен пакет. Нещо, което го уверих, че след като българското законодателство е изцяло хармонизирано, проектът трябва да се подчинява на българското законодателство, тоест на европейското“, изтъкна министър-председателят.

По време на срещата премиерът Орешарски обсъди с председателя Барозу темата за европейските фондове, приключването на стария програмен период и стартирането на новия. „Беше ми обещана от страна на председателя експертна подкрепа – както в областта на енергетиката, така и за усвояването на фондовете“, заяви министър-председателят. По време на срещата г-н Барозу отбеляза, че България трябва да се възползва максимално от усвояването на европейските средства през следващия програмен период и да продължи да изгражда по- добър капацитет.

Изявлението на председателя на ЕК е реакция на вчерашното съобщение, че руската компания „Стройтрансгаз“ в консорциум с българското дружество „:Газпроект Юг“ е спечелила търга за изграждане на частта от „Южния поток“ на територията на България, коментира ИТАР-ТАСС

Снимка: Пресцентър на МС

Свързани публикации

2 Comments

  1. Добро няма да видим от ЕС. Дано се продънят по-скоро, че изнемогваме вече.

  2. оМРЪЗНА МИ ОТ ТОЯ ЕС- САМО ЗАБРАНИ,НАКАЗАНИЯ И ОТ ТОВА СИ ПАТИМ ВСИЧКИ НИЕ.СЕГА ПЪК ЮЖЕН ПОТОК ИМ ПРЕЧИ?А ПАРИ ЗА БЕЖАНЦИТЕ НЕ ДАВАТ-САМО НИЕ ТРЯБВА ДА ГИ ХРАНИМ И ДЪРЖИМ ТУК.ПО ХУБАВО ДА ГИ РИТНЕМ И ДА СЕ МАХАМЕ ОТ ТАМ

Leave a Reply

Your email address will not be published.