Барозу: България и Румъния трябва да са в Шенген

България и Румъния трябва да получат възможност да влязат в Шенген възможно по-скоро, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от БНР и btvnews.

„Това, което искам да знаят българските граждани, е, че ЕК е на страната на тези, които искат силна, обединена и отворена Европа. Ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни”, увери Барозу.

По отношение на достъпа до трудовите пазари той подчерта, че свободното движение е основополагащ принцип в Европейския съюз и не може да бъде поставяно под въпрос.

Вчера той призова държавите членки да направят опит да намалят политическите рискове – „били те под формата на политическа поляризация, или политическа нестабилност”, защото доверието е ключов фактор за инвестициите, заетостта и икономическия растеж на всяка страна от Евросъюза.

„Разбира се, уважаваме всички демократични развития във всяка страна-членка, но всички трябва да разберат, че живеем в изключителна икономическа обстановка, в която политиците трябва да показват голямо чувство за отговорност и да си дават сметка колко е важна стабилността”, подчерта още председателят на ЕК.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.