Баркодът навърши 40 години и още е в крак с времето

На 26 юни 2014 г., в различни точки по земното кълбо над 5 милиарда пъти ще се чуе сигнала от сканирането на GS1 баркод – при продажба на каса, в складовете, при товаро-разтоварни дейности, по глобалната верига на снабдяване. Вероятно много хора няма да осъзнаят, че днес този сигнал бележи историческия момент от създаването на първия стандарт за баркод в системата GS1, припомнят от БТПП. И има защо…

На този ден през 1974 г. Шарън Бюканън, касиер в супермаркет Marsh в Трой, щата Охайо (САЩ), за първи път сканира продукт с баркод GS1. Клиентът е Клайд Доусън, директор на развойната дейност в Marsh. Първият сканиран продукт е опаковка плодови дъвки Wrigley, които също имат своето място в Националния музей на американската история във Вашингтон.

“Представяте ли си, ако нямаше баркод”, казва Мигел Лопера, президент и изпълнителен директор на GS1. “Представете си опашките на касите в магазините. Представете си недоволството на клиентите. Представете си, какво ще стане, ако един ден в супермаркета скенерите откажат да работят и касиерите трябва да въвеждат данните от баркода ръчно? Представете си, как баркодът улеснява производителите да търгуват своите продукти в различни страни по света, защото баркодът може да бъде прочетен навсякъде.”

“От основаването му през 1930 г., за Marsh приоритетно стои идеята за постоянен растеж и развитие”, споделя Том O’Бойл, изпълнителен директор и председател на супермаркети Marsh. „Изглежда невероятно, че едно такова на пръв поглед обикновено събитие в Трой, поставя началото на технологична революция, която засяга различни сфери на бизнеса по цял ​​свят. ”

“Замисляли ли сте се, колко пъти дневно се сканират баркодове на каса в търговските обекти?”, пита Тим Смъкър, председател на борда на директорите на JM Smucker и заместник-председател на GS1. “Милиарди. Това засяга всички и подобрява качеството на обслужване. Не се сещам за друго нещо, което повече да е улеснило търговията по света от баркода.“

(Източник: БТПП)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.