Бареков: В доклада на ЕК има унищожителни критики за България

ЕК: Липсва решимост в ключови области на съдебното управление

Реформите засега са само на приказки и в някои случаи и на хартия, а Европа иска от нас реални действия. Като представител на България в Европа препоръчвам на колегите в Народното събрание да спрат с дребните кавги и с всекидневните скандали за това, кой е опозиция и кой е в управлението и да започнат най-сетне да работят за интересите на българските граждани. Така лидерът на ПП „България без цензура“ и евродепутат Николай Бареков коментира предварителната информация, излязла в медиите за нов унищожителен доклад, който ЕК подготвя за България. Документът, който предстои да бъде обявен официално е по механизмите за сътрудничество и проверка.

Бареков съобщи някои акценти от доклада. По отношение на борбата с корупцията се отчита липсата на убедителни резултати, както и недобра координация на различните власти. В области като обществените поръчки корупционните практики продължават да отклоняват оскъдните ресурси от националния бюджет, което се отразява отрицателно на бизнеса и инвестиционния климат. В документа се констатира също, че корупцията у нас засяга директно гражданите при достъпа им до определени публични услуги като здравеопазване и образование, а инструментите за предотвратяване и превенция на корупцията остават неизползвани. Европа иска от нас повече ангажираност към резултатите, по-активно, добре координирано и ефективно законодателство, което да подсигури правораздаването в случай на корупция, включително и на най-високо ниво, подобаващо разследване и санкциониране.

“Прави ми впечатление, че нито опозицията, нито управляващите до момента не са направили нищо съществено, за да заработят институциите, така че българските граждани да нямат проблеми с тях. Няма невинна партия и невинен политик. Всички бяха във властта и всички носят отговорност за поставянето на България на последно място, при това категорично отбелязвам след Румъния, като пригодност за участие в общия пазар и общото присъствие в Европейския съюз”, коментира информацията за доклада Бареков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.