Бареков: Трябва да се състави правителство още с първия мандат

“България трябва да има правителство възможно най-скоро, още с първия мандат, но без политическите лидери и ДПС. България няма време да чака и да търпи политически крамоли и пазарлъци”. Това обяви на първата си пресконференция след вота лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков. Според него с гласуването си хората са показали, от една страна, че нито Бареков, нито Борисов, нито Местан стават за премиери, а от друга страна народът очаква едно голямо консенсусно управление, чака няколко политически сили ясно да поемат отговорност за съдбините на отечеството.

“Трябва да е ясно кои партии подкрепят това правителство и при какви условия. Затова трябва да има споразумение – точка по точка кой какви ангажименти поема”, обясни Бареков. Той информира, че ББЦ е излъчила преговорна група и очаква покана от този, който вземе мандата. В нея са Светлин Танчев, Румен Йончев, Кънчо Филипов и Драгомир Стефанов. Ще се настоява за открити разговори и ангажименти за нови работни места, подкрепа за българския бизнес, електронно правителство като оръжие срещу корупция.

Ще настояваме за реформи в три ключови сфери – здравеопазване, енергетиката и образованието, подчерта Бареков. Лидерът на ББЦ изтъкна още, че формацията е за сформирането в 43-тото Народно събрание на широко проевропейско мнозинство с ясна политическа отговорност и подкрепа по групи, като всяка от 8-те групи в НС трябва да реши иска ли да участва в такъв широк формат.

Бареков определи като невъзможни коалициите с БСП, ДПС и Атака.

“Резултатът на ББЦ от тези избори е отстъпление от европейските избори, но за първи път нов политически съюз, само в рамките на няколко месеца от създаването си, получава представителство в Европарламента и в българския парламент. Това е политическата новина на годината. ББЦ е в парламента и с нас ще трябва да се съобразяват всички”, коментира Бареков. В отговор на въпрос той каза, че все още не е взел окончателно решение дали ще остане в Европарламента или ще дойде да работи в българското Народно събрание.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.