Бареков: Стандартът в ЕС трябва да се изравни за всички държави

Интервю с Николай Бареков – евродепутат и лидер на „България без цензура“ публикува германският сайт Freiewelt. „Със своята партия ББЦ Николай Бареков спечели сърцата на българите. В това интервю той обяснява какви са проблемите на балканската страна, които иска да разерши. На ниво ЕС неговата работа е насочена към сигурност и стабилност на енергийните доставки“, пише изданието.

– В началото на 2014 г. основахте нова партия, която сравнително бързо намери положителен отзвук сред избирателите. Какви бяха мотивите Ви да учредите нова партия?

– В България нито една партия не е постигала такъв голям успех само за 3 месеца като „България без цензура“. Създадохме ББЦ през месец януари 2014 г., регистрирахме я през март 2014 г., през месец май имахме евродепутати, а през октомври – парламентарна група в българския парламент. Самият аз бях приет в групата на консерваторите и реформистите в Европейския парламент и бях избран в ръководството й. Създадохме „България без цензура“, защото България имаше нужда от промяна. Нагласите на обществото бяха за смяна на политическия модел и това наложи раждането на нашата политическа формация. Проблемът е, че през последните две години българската икономика е в колапс. Хората са бедни, демотивирани. Има тотална девалвация на политическите идеи. Българите масово отричат политиците като добри герои. Те смятат, че политиката служи за лично облагодетелстване и на практика този скептицизъм на избирателя се отрази на резултатите на всички политически формации на парламентарните избори. Няма партия, която да е доволна от резултата си на тези избори.

– Партията се нарича „България без цензура“ (ББЦ) – намирам, че наименованието звучи необичайно. Какъв смисъл влагате в него?

– Аз съм бивш журналист и смятам, че цензурата е вредна. Става дума за цензурата във всички проявления. Цензура има дори и в социалната дискриминация. Ние от ББЦ искаме да зададем нов модел на общуване между политиците и гражданите – политиците да работят за гражданите, да знаят техните проблеми и да ги решават във властта. Като идеология ние сме центристка формация. Аз самият съм умерен евроскептик и желая да има реформи в Европейския парламент и в Европейския съюз. Вярвам в обединена Европа, но смятам, че моделът е малко тромав и трябва да бъде подобрен. Трябва да се изравни стандартът във всички държави, членки на ЕС.

– Къде се позиционирате в българския партиен спектър? Вляво, вдясно….?

– Ние сме центристка формация с известни либерални възгледи що се отнася до икономиката и по-консервативни що се отнася до семейните традиции. В България няма политически център. Има една етническа партия – ДПС, която разчита основно на гласовете на турците и на ромите и досега играеше ролята на балансьор в българския парламент. Ние сме балансиран център. Имаме подкрепата на гласоподаватели и от големите, и от малките градове, както и от различни етноси, защото сме толерантна формация и не делим хората.

– В Европейския парламент сте член на групата на консерваторите и реформистите. Какво очаквате да постигнете в Брюксел и Страсбург?

– Много е трудно, защото ние на практика сме в опозиция, но се опитваме да налагаме нашата визия и концепция за реформи в гласуванията в пленарна зала. Аз имам активна дейност и като политик в Комисията по енергетика и околна среда. Работя активно по подписването на търговското споразумение със САЩ. Имам своите виждания, че Европа трябва да бъде особено внимателна и бдителна с шистовия газ и с ГМО-храните. Усилията ми са насочени към намиране на вариант за спасение на Европа и България от енергийната зависимост от Русия. Ако в Европа тя не е толкова голяма, в България – е страшна. Според европейските директиви не повече от една четвърт от природните ресурси – газ или петрол трябва да идват от една държава. При нас Русия държи повече от 99% от пазара на газ. За мен подписването на нуклеарното споразумение между света и Иран е ключова възможност България и Европа да потърсят нови източници на газ. Мисля, че в Близкия изток можем да намерим сериозни партньори, с които да помогнем на моята родина да избегне зависимостта си от руските доставки. Аз съм член и на групата за приятелство с Азербайджан, така че съм се посветил основно на работа по енергийни проекти в Европарламента.

– Има мнения, че България не е била готова за присъединяване към ЕС. От този момент вече не се и извършват реформи. Може ли ЕС да помогне по някакъв начин в процеса на реформи и в борбата срещу корупцията или със средствата на ЕС просто продължава да се поддържа корумпираният елит?

– Европейският съюз трябва да спре да гледа на себе си като на учителка, наказваща с палка непослушните ученици, сред които и България. Да, ние бяхме приети неподготвени, не просто защото сме бедни, а защото няма реформи в ключови сектори. При нас реформи трябва да се направят в много сектори – здравеопазване, енергетика, правосъдие…До момента Европа се занимава само с писане на доклади и с дърпане на уши. Така очевидно няма да помогне. България страда основно от липсата на качествени и експертни политици. Мога да дам пример с новото правителство – 2/3 от политиците в него нямат елементарна експертиза за постовете, които изпълняват. Може би ще бъде интересно за германските читатели да разберат, че министърът на икономиката на България, случаят който вече се превърна във виц, няма образование на икономист. Назначен е на поста, само защото много искал да бъде министър и като мотив за желанието си посочва пред една от най-големите български телевизии факта, че бившата му тъща е работела в това министерство преди 20 години и затова се чувствал обвързан. Имаме голям проблем с липсата на експертиза! Това беше моят съвет към премиера Бойко Борисов – да заложи на експертни кадри. Вместо това обаче, той предпочете да включи в правителство и управляващата коалиция ксенофобска партия като НФСБ. Тя е известна с това, че е основала „Атака“ и през последните дни съюзът й с ВМРО забъркаха международен скандал с искането си в правителството да участват само хора с български имена. Те искат да се свали зам.-министър на отбраната, само защото носи турско име, без да отчитат, че е доцент по военно дело и има две дипломи като магистър по военните въпроси.

– Преди няколко седмици България беше разтърсена от тежка банкова криза, която вероятно още не е приключила. Каква е причината за тази криза, къде трябва да се търси решение?

– В България както няма реформи в здравеопазването, в образованието и в правосъдието, така няма реформи и в банковия сектор. Ние си мислехме, че заради валутния борд поне банковият сектор е стабилен, но се оказа, че регулаторът – БНБ, който е независим орган според европейските директиви, абсолютно подкупно и със зла умисъл е гледал своите задължения и е позволил на една българска банка да бъде източена и то от нейните собствени акционери. Това е абсолютно недопустим акт и аз приветствам намесата на прокуратурата, защото в случая с КТБ става въпрос не за грешка, а за криминално престъпление – и в банката, и в регулатора.

– С присъединяването си към ЕС България се задължи да въведе еврото. Кога ще се случи това и какво очаквате от него?

– България не е готова да въведе еврото. Страната ни има нужда от реформи и едва след като те бъдат направени, можем да се позволим да въведем общата европейска валута.

– Каква позиция заемате в настоящия конфликт между ЕС и Русия?

– Аз твърдо защитавам европейските ценности. Смятам, че президентът на Русия Владимир Путин води Русия към лоши времена. Светът обича предсказуемост, а г-н Путин показа, че не е предсказуем политик. Политиката в голяма степен е дипломация и визия за бъдещето. Ние не сме сигурни г-н Путин какво ще направи само след един месец, не знаем какви са неговите дългосрочни планове. Напомням, че Русия е постоянен член на Съвета за сигурност. Получава се ситуация, в която държава, която е член на Съвета за сигурност на ООН, анексира друга държава и така суспендира самата себе си. Това е един правен абсурд, който Путин вкара в своята държава. Путин не ми харесва като политик заради това, че използва природните ресурси на държавата си, за да държи с тях други народи в зависимост, а парите от продажбата на тези ресурси влизат в сметките на негови приближени олигарси, а не стигат до руския народ. Русия е важен партньор за България, но трябва да разбере, че ние сме равностоен партньор. България е част от много по-голяма общност – ЕС, половин милиард са европейските граждани. Русия трябва да се съобразява с ЕС. Това, че макар и късно ЕС постигна единна позиция по отношение на Русия, е позитивен акт. За нас Русия е партньор, но тя трябва да разбере, че взаимноизгодното сътрудничество е по-добро и за двете страни.

– Наскоро в България беше сформирано ново правителство. Това придава известна стабилност на страната. Но ако правителството претърпи неуспех, може би ще се проведат нови избори. Имате ли амбиции да влезете в българския парламент?

– Моята партия е в българския парламент. Смятам, че правителството можеше да бъде доста по-стабилно, ако беше центристко-дясно правителство или центристко-ляво. Сега в него има една лява проруска партия – тази на бившия президент Георги Първанов и една ксенофобска формация, каквато е Патриотичният фронт. Премиерът Бойко Борисов има голям проблем, защото трябва да обясни на европейските си партньори как ще управлява по европейски с подкрепата на формации, които нападат министри само заради етнически или религиозни различния. Трябва да обясни и как проруската партия на Георги Първанов, на подкрепата на която също разчита, може да бъде лоялна към интересите на ЕС, при положение, че тази партия се дирижира от Кремъл.

– Какви са най-общо предложенията Ви, с които се стремите да привлечете гласоподавателите на национално равнище?

– “България без цензура“ иска две неща – икономически растеж и реформи в България. Така ще могат да се разкрият нови работни места и българският народ да престане да бъде най-големият донор на емигранти на Европейския съюз. Това е моята амбиция и мисля, че точно с това послание стигнахме до избирателите и успяхме само за 3 месеца да съберем гласовете на половин милион българи в два поредни избора.

– Каква е оценката Ви за ролята на Германия в ЕС?

– Германия е първостепенен партньор на България в рамките на Европейския съюз. Германската държава и германската икономика могат да служат за пример на българските политици. Нашето желание обаче е ЕС да бъде по-справедлив и да даде равен достъп на всички държави до неговите пазари и ресурси. Затова аз настоявам за реформи в ЕС. В настоящия момент като че ли Германия доминира в ЕС. Според мен тя трябва да потърси повече партньорство с ЕС и по-малко да бъде лидер и ментор.

(Източник: barekov.com)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.