Бареков поиска одита на КТБ до понеделник

Управителят на БНБ Иван Искров да представи в понеделник одита на КТБ. Това поиска лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков. Той припомни, че е изтекъл обещаният законов срок от 10 дни, в които трябваше да приключи проверката на банката и да бъдат представени резултатите.
Николай Бареков изрази притесненията си от това, че управителят на БНБ мълчи, а премиерът Пламен Орешарски говори пребледнял по кулоарите на парламента опасни неща. „Орешарски каза нещо изключително опасно и притеснително – че КТБ не е банка като другите. Като не е банка, какво е? Чейндж бюро или бакалница, която е обслужвала партиите?“, попита той.
Лидерът на ББЦ е категоричен, че обществото трябва да знае какво е състоянието на банката, за да излезе истината наяве. „Искам оставката на Искров, ако не излезе с одита в понеделник“, настоя Бареков.
Той цитира интервю на Гроздан Караджов, който предупреждава, че КТБ може да се окаже кутията на Пандора и да лъснат връзките на политиците, банкерите и олигарсите: „Притеснява ме, че може да се окаже, че в банката има липси между 2 и 3 милиарда, източени през кухи фирми и кредити“.
Бареков подчерта, че като български данъкоплатец той не е съгласен държавата да влиза в КТБ като акционер. „Откъде на къде Бареков и Беновска ще покриват липсите и загубите на една банка, която може да се окаже източена? Защо държавата трябва да става гарант на една институция, която е изкорубена?“, попита още той.
По думите му,
Искров трябва да каже какви са резултатите от проверката на банката и съобразно тях да се вземе политическо решение дали държавата трябва да влезе там или има злоупотреби и трябва да се намеси прокуратурата.
Относно финансирането на “България без цензура”, Бареков заяви, че партията е напълно обезпечена финансово от дарители и е абсолютно независима от всякакви външни финансови фактори.

6 Comments

  1. Ами да вземе Искров да си свърши работата и обясни ситуацията на хората!

  2. Време е Искров да каже нещо конкретно по въпроса. И стига са крили кои олигарси и политици имат общо с източването на банката.

  3. Много назря този въпрос, време е да излезе докладът.

  4. Интересно ми е,ако се окаже,че наистина има лирси и те са от фирми на Пеевски–Какво ще стане??? А Бареков е прав да иска да знае-вече е и евродепутат.С това доказва,че няма нищо общо с тази банка-така мисля.

  5. Искров работи ли въобще? Ако да – то не личи.

  6. Прав е! Иначе задкулисието ще иска да прикрие нещо.

Leave a Reply

Your email address will not be published.