Бареков настоява за оставката на шефовете на БНБ

Случилото се с КТБ налага управителят на БНБ Иван Искров и хората около него да поемат своята политическа отговорност и да подадат оставки. Това каза лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков в интервю за Радио К2. По думите му, мандатът на сегашното ръководство на БНБ на практика е изтекъл със срива в КТБ. Бареков отново изтъкна, че трябва да се върви към законови промени, за да се затегне режимът около банките, защото случилото се около КТБ не бива да се повтаря повече. Лидерът на ББЦ каза още, че ще настоява да се направи одит на всички български банки от три независими агенции, за да се види какво е и тяхното реално състояние.

“След като се допусна толкова време една българска банка да работи като финансова пирамида, това показва, че нещата трябва да се проверят издъно”, мотивира целта на проверката Бареков. Той добави още, че ще инициира промени и на европейско ниво, които да отразят поуките, които получи цяла Европа с КТБ.

Николай Бареков съобщи, че според него не бива да се прави ремонт на държавния бюджет.

“Актуализацията на бюджета сега обслужва единствено Борисов и ДПС. Те са канят да фалират държавата и да кажат, че трябва да дойде Борисов със Симеон Дянков, за да оправят нещата”, посочи Бареков. Той предупреди, че актуализация заради КТБ и НЗОК може да вдигне бюджетния дефицит над 3%, което е нарушение на критериите от Маастрихт.

Бареков коментира още, че Здравната каса е била ограбена по времето на Симеон Дянков с изземването на 1, 4 млрд. лв. от резерва на НЗОК и там прокуратурата отдавна е трябвало да се е задейства.

Лидерът на ББЦ каза още, че днес на Национален съвет ще бъде обсъдена номинацията на Надежда Нейнски за български еврокомисар.

Свързани публикации

3 Comments

  1. То то си е точно така. Кой мислите фалира отвътре КТБ? – Дянков.

  2. Герб и ДПС са най-големите врагове на народа!

Leave a Reply

Your email address will not be published.