ББЦ настоява БНБ да огласи данни за КТБ и да успокои обществото

Лидерът на “България без цензура” и евродепутат Николай Бареков публикува отворено писмо до управителя на БНБ Иван Искров, в което призовава за действия, които да успокоят обществото.

Ето и самото писмо:

“До Иван Искров,

Управител на Българска народна банка

Отворено писмо

В качеството си на европейски депутат, след консултации с моя икономически екип и финансови експерти в Брюксел, призовавам за действия на БНБ, които да успокоят обществото и да дадат яснота за ситуацията в КТБ, която беше поета под специален надзор и бе обещано да бъде отворена на 21 юли като държавна. В рамките на днешния ден е последният срок, който имате, за да изнесете данни за състоянието на кредитния портфейл на банката и какъв е процентът на невъзвръщаемите кредити. Предвид факта, че в КТБ държат спестявания десетки хиляди невинни граждани и работещи фирми е очевидно, че сте длъжни да изплатите техните депозити.

По предварителна информация, която стигна до мен в Брюксел, лошите кредити на банката ще надвишат няколко пъти капитала на основния й акционер. Това означава, че на 21 юли държавата трябва да има готовност да подкрепи нормалните вложители в КТБ. Г-н Искров, имате ли готовност и сезирахте ли вече българската прокуратура за източените пари на български народ, за да се потърси отговорност и евентуална възвращаемост от виновните акционери в КТБ? Предадохте ли своевременна информация на другите акционери в банката – визирам Оманския фонд?

Ние, политиците трябва да имаме готовност за своевременни действия при положение, че е публично известен факт, както в София, така и в Брюксел, че в банката, която взехте под специален надзор, е зейнала дупка от няколко милиарда лева дефицит. Вашият анализ трябва да бъде готов в най-кратък срок, за да могат да се отсеят кухите фирми, източвали банката, от нормалните вложители, които имат моралното и законовото право да си вземат парите. В противен случай има опасност българската икономика да спре.

Като европейски депутат съм напълно наясно, че дефицитът, който ще се отвори, трябва да бъде покрит с актуализация на бюджета. За да стане това, своевременно БНБ трябва да представи своя доклад, както пред обществеността, така и пред парламента в рамките на днешния ден. В противен случай имаме пълното право да поискаме вашата оставка за това, че не действате своевременно и че прикривате важна за сигурността на гражданите фактология. Надявам се, че ще проявите разум и смелост, ще оповестите данните в рамките на днешния ден и ще спазите сроковете, които БНБ постави пред фирмите, които одитират КТБ”.

Свързани публикации

4 Comments

  1. Трябва да се каже истината за безобразията, вършени в банката. Четох някъде, че става дума за дупка от 3,5 млрд. Знаете ли колко много пари са това? И как са раздавани кредитите и на кого трябва да се каже.

  2. Хората са притеснени за парите си и с право. Не сме най-богатите та да не ни пука. И е важно да се внесе нотка спокойствие

  3. Време е да се даде отчет за това какво се случва в тази банка.

Leave a Reply

Your email address will not be published.