Бареков: Надявам се БНБ да предложи план за излизане от кризата с КТБ

“Разполагам с информация, че липсите в КТБ са между 3 и 5 млрд. лева! Основният проблем за това финансово състояние на банката е във високите лихви, които тя е давала през годините. По този начин са привлечени много хора, включително и такива като Вежди Рашидов, които да си държат спестяванията в нея”. Това коментира лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков, цитиран от сайта barecov.com. Политикът е категоричен, че истината трябва да знае, като в същото време призова за спокойствие в обществото и препоръча на политиците да са готови за дебати.

“Надявам се Искров да предложи план за излизане от кризата с липсващите пари!”, каза Бареков.
Той настоя да бъдат взети адекватни и правилни решения, за да не пострада икономиката на страната, а от там и невинните хора и вложители. По думите на Бареков, партиите, които създадоха това чудовище не трябва да си измиват ръцете с държавните пари, като национализират банката. Лидерът на ББЦ обяви, че ще информира Европарламента за одита на КТБ, за да се затегне дисциплина при раздаването на кредити от банките и при определянето на техните лихви.

“В случая с КТБ може да се натъкнем на българския Бърнард Мадов, който вместо банка беше създал финансова пирамида. Орешарски беше казал, че КТБ не е банка, а нещо друго. А аз казвам – ако не е банка или чейнджбюро, то трябва да е финансова пирамида”, категоричен бе Бареков. Той призова прокуратурата незабавно да се задейства и да предприеме съответните действия за издирване на виновниците за трагичното финансово състояние на банката. Бареков е на мнение, че държавното обвинение трябва да разследва и тези, които бяха във властта и създадоха условия тази банка да расте и да се развива. По думите на евродепутата, това са старите герои на прехода, а с рухването на КТБ се затваря един цикъл от българския преход.

Бареков пресметна, че с потъналите в КТБ средства е могло да се направи безплатно здравеопазване за майките, децата и пенсионерите за 10 години напред, в това число и осигуряване на безплатни лекарства и медикаменти за тях.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.