Бареков: Коалиция ББЦ де юре и де факто вече не съществува

“Подавам оставка като председател на председателския съвет на КП „България без цензура“, която се яви на парламентарните избори и излъчи парламентарната група „Български демократичен център“. Това обяви Николай Бареков в писмо до “моите приятели от КП „България без цензура“, съпредседателите Кънчо Филипов, Румен Йончев и Драгомир Стефанов”

В него се казва:

Колеги и приятели, приемете този жест като символ, тъй като КП ББЦ де юре и де факто прекрати съществуването си с успешното си представяне на парламентарните избори. Като съпредседател имах право на вето за всички решения, които евентуално биха насочили тази коалиция в различни управленски конфигурации. Правило, от което не се наложи да се възползвам.

С моето оттегляне от съпредседателския пост политическа партия „България без цензура“ вече не е част, дори и неформално, от каквато и да е било коалиция в настоящия момент.

Като лидер на ББЦ заставам и подкрепям народните представители, които са членове на нашата партия, да гласуват в парламентарната група БДЦ. Поведението на нашата партия „България без цензура“ е опозиционно на управляващата четворна коалиция плюс ДПС и всяка друга партия, която е отговорна за запазването на статуквото. Следователно, това трябва да бъде линията на поведение и на нашите народни представители.

Изразявам най-приятелски поздрав и чувства към колегите от ЛИДЕР, ЗНС, Гергьовден, Партията на жените, Радикалите и Свободните демократи и надежда че през 2015 г. ще се роди нов коалиционен формат като опозиционен блок, в който всички ние, отвратените от резултата на 25-годишното управление на един и същ политически елит, ще успеем да превъзмогнем егото и страховете си и заедно ще се представим не просто достойно, а наистина внушително на едни следващи избори.

Напомням на всички мои приятели, че най-големият дефицит в държавата е дефицитът от опозиция. Прекалено много станаха кандидатите и участващите във властта и докато на опашката от чакащи има навалица, то мястото на опозицията остава празно и чака някой да го заеме.

Надявам се, че урокът, който научихме от 2014 г., а именно, че с 4, 5 или 6 % на парламентарни избори не е възможна промяна на статуквото, ще даде сериозен повод за размисъл по време на коледните празници. Пожелавам ви приятно изкарване на предстоящите светли дни и много успехи през идната 2015 г.

Същевременно днес бе проведено заседание на Изпълнителния съвет на ПП „България без цензура“, на който се взеха следните решения:

1.ПП „България без цензура“ потвърждава, че формално не е част от Коалиция от партии „България без цензура“, защото тя прекрати своето съществуване с постигнатите резултати, а именно влизането в българския парламент.
2.ПП „България без цензура“ подкрепя г-н Светлин Танчев да продължи да заема поста съпредседател на парламентарната група и да осигури нейното нормално административно съществуване в 43-тото Народно събрание.
3.ПП „България без цензура“ определя за говорители на парламентарното представителство на ББЦ председателя Николай Бареков (евродепутат) и шестимата народни избраници начело със Светлин Танчев.
4.ПП „България без цензура“ дава доверие на своите народни представители да останат формална част от ПГ БДЦ като ги задължава да гласуват по своята съвест, дадена от избирателите на 5-ти октомври.
5.ПП „България без цензура“ е в опозиция, както на днешното управление, така и на трите партии на статуквото ГЕРБ, ДПС и БСП.
6.Изпълнителният съвет на ББЦ дава правото на своя председател Николай Бареков да започне разговори с всички желаещи партии за създаването на опозиционен блок, който да се яви на следващите извънредни парламентарни избори и на бъдещите избори за местна власт и задължава г-н Бареков най-късно до 31 март да информира Изпълнителния съвет на ББЦ за водените от него разговори. ИС препоръчва преговорите да започнат с партиите от досегашната предизборна коалиция „България без цензура“ и с други опозиционно настроени формации.”

Свързани публикации

1 Comment

  1. Много добър ход, водещ до изчистване на чатака около тази коалиция. Дано се роди нещо по-принципно и смислено.

Leave a Reply

Your email address will not be published.