Бареков: Кметът на Бургас става за премиер, Реформаторите ще се разпаднат

Лидерът на ББЦ Николай Бареков прогнозира в интервю, публикувано в “Труд”, че Реформаторският блок ще се разпадне преди или след изборите на 5 октомври.
Попитан дали неговата формация е готова да управлява с ГЕРБ, Бареков отговаря, че коалиция между ББЦ и ГЕРБ може да има само при ясно разписани правила, а в евентуално правителство, излъчено от тази коалиция, изключва имената на Борисов като премиер или негови хора като Лиляна Павлова или осъдения на първа инстанция Цветан Цветанов.

“Трябва да се потърсят експертни фигури, които да представляват партиите в едно такова правителство. От наша страна виждам Светлин Танчев като много подходящ вариант и Румен Йончев за участие в едно политическо правителство, партийно, с експерти. Смятам, че в ГЕРБ има достойни хора, които биха могли да участват в такова правителство. Едно от тези имена е на Димитър Николов, кмета на Бургас. Защо да не бъде консенсусен вариант дори за премиер в едно правителство?”

По-нататък в интервюто Бареков изтъква, че подобно коалиционно управление с ГЕРБ е възможно “само с ясно разписана програма, в която искаме да залегнат “Чисти ръце”, реформата в здравеопазването, енергетиката, икономиката и разкриването на нови работни места”.

На въпрос дали се ласкае или притеснява от това, че има хора, които го сравняват с Тодор Живков, Бареков отговаря: “Когато го казва обикновеният народ, не ме притеснява. Притеснява ме, когато това сравнение бива изречено от устата на Лютви Местан, защото се опитва да събуди реминисценции с близкото минало и възродителния процес.(…) Това, което направи българският народ през времето на Тодор Живков, на българските политици като Костов, Борисов и Местан им трябваха 25 години да го разграбят”.

Бареков казва още, че при евентуална коалиция на “България без цензура” с друга политическа формация той лично сериозно разглежда възможността да оттегли своето присъствие в следващото правителство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.