Бареков: Източването на КТБ е скандалът на века

Лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков коментира фактите от доклада на БНБ за случилото се в Корпоративна търговска банка с думите: “Това е скандалът на века!”.

Оказа се, че Цветан Василев е източил собствената си банка, това е шокиращо, каза Бареков пред Радио „Фокус“. Той изтъкна, че мажоритарният акционер в КТБ Цветан Василев е причина за неспасяемото положение в банката, а не държавата, която е изтеглила 60 млн лева от нея, нито хората, които се редиха на опашки за спестяванията си. По думите на Бареков, КТБ е довършена от престъпния акт на Василев с теглене на огромна сума, която надвишава значително собствения му капитал като нейн акционер.

„Не може банка да бъде източвана от основния й акционер, това е недопустимо и трябва да бъде спряно със законови мерки“, коментира още Бареков. Той обяви, че като евродепутат ще инициира промени в европейското законодателство, които да не позволяват повече такъв срив в една банка.

Прокуратурата да влезе и в другите, свързани с банката фирми, където могат да се унищожат документи, както е станало в КТБ, призова Бареков. Той е категоричен, че такъв тип мащабни престъпление не се вършат от едно лица и трябва да знаем кои са.

Лидерът на „България без цензура“ приветства решението на БНБ да се одържавят само добрите активи на банката, за да могат гражданите и фирмите да си получат парите. Бареков поясни, че така държавата ще задели само около 1,5 млрд., за да обслужи добрите вложения, а не 5-6 милиарда, които Борисов и Местан прибързаха да пришият на бюджета.

КТБ не е лицето на българската банкова система. Банковата система у нас е стабилна и ликвидна, изтъкна Николай Бареков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.